spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăAnalizeMeloni tânjește la mai mult petrol libian

Meloni tânjește la mai mult petrol libian

-

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a început marţi o vizită în Libia, axată pe cooperarea bilaterală şi în cursul căreia se va întâlni cu liderii celor două tabere care îşi dispută puterea în ţara nord-africană, transmite AFP.

Meloni, care este însoţită de o delegaţie ministerială, se află pentru a doua oară în Libia de la preluarea mandatului.

- Advertisement -

La scurt timp după sosire, ea a avut o discuţie cu şeful guvernului libian cu sediul la Tripoli, Abdelhamid Dbeibah, au informat surse oficiale.

Cu prilejul vizitei, miniştrii italieni vor semna cu omologii lor libieni ‘declaraţii de intenţii’ privind proiecte de cooperare în domeniile sănătăţii, educaţiei şi cercetării, tineretului şi sportului, potrivit unui comunicat al guvernului italian.

- Advertisement -

Aceste acorduri se înscriu în cadrul ‘Planului Mattei’, după numele lui Enrico Mattei, fondatorul ENI (gigantul energetic public italian), cel care, în anii 1950, preconiza relaţii de cooperare cu ţările africane prin ajutor pentru dezvoltarea resurselor naturale, mai precizează comunicatul.

În prima sa vizită în Libia, în ianuarie 2023, Meloni a semnat un important acord în domeniul gazelor cu ţara gazdă, deţinătoarea celor mai mari rezerve de hidrocarburi de pe continentul african.

După Tripoli, Giorgia Meloni se va îndrepta spre Benghazi, unde se va întâlni cu mareşalul Khalifa Haftar, omul forte al estului libian, cu care va discuta ‘conform angajamentului consolidat al Italiei de a fi prezentă în toată Libia şi de a lucra cu toţi actorii libieni’, a mai indicat guvernul italian.

Libia, rămasă într-o criză politică majoră după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, este guvernată de două executive rivale: unul la Tripoli, în vest, condus de Dbeibah şi recunoscut de ONU, şi celălalt în est, unde se află parlamentul şi care este afiliat taberei lui Haftar.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img