spot_img
24.2 C
București
luni, mai 6, 2024
AcasăAnalizeMajorarea prețului la energie dă foc bugetelor Primăriilor

Majorarea prețului la energie dă foc bugetelor Primăriilor

-

Majorările de prețuri de pe piața energiei pun în dificultate unele primării care se așteaptă la dublări ale costului gigacaloriei. Pentru ca facturile consumatorilor din sistemul centralizat să nu fie și ele duble, subvenția ar trebui majorată cu fonduri ce par în multe cazuri imposibil de găsit, transmite Radio Europa Liberă.

Situația diferă de la un oraș la altul, dar menținerea în viață, respectiv modernizarea sistemului centralizat rămân printre principalele provocări ale autorităților locale din România. Europa Liberă a stat de vorbă cu primarii câtorva orașe, care au explicat ce înseamnă pentru bugetul local perspectiva unei majorări agresive a prețurilor la gaze.

- Advertisement -

La Bacău sunt racordate la rețeaua centralizată circa 15.000 de apartamente, toată rețeaua școlară, Spitalul de pneumoftiziologie, Spitalul municipal cu două etaje destinate cazurilor de Covid, instituții publice și operatori privați importanți.

Primarul Lucian Viziteu spune pentru Europa Liberă că perspectivele acestei ierni, fără o intervenție a Guvernului, sunt sumbre – un preț al gazului dublu ar falimenta compania care gestionează alimentarea cu energie termică și ar duce la „apartamente și instituții fără încălzire”.

- Advertisement -

Subvenția acordată de primărie la Bacău este peste 50% din costul total. În opinia primarului Lucian Viziteu, autoritățile naționale ar trebui sa ia în considerarea o formă de plafonare a prețului la gaze, pentru că bugetele locale nu pot acoperi costurile estimate pentru această iarnă.

La Buzău, primarul Constantin Toma se așteaptă la o creștere foarte mare a prețului, „de circa 130%”, care nu ar putea fi compensată în mod semnificativ prin subvenție.

Analizele sunt încă în desfășurare, precizează acesta pentru Europa Liberă, „pentru că nu ne acoperim cu banii. Am investit peste un milion de euro în măsurile anti-Covid cerute la sfârșitul anului trecut prin Ordonanță de Urgență și ni s-a promis că îi vom primi în august înapoi. Nu s-a întâmplat. Noi plecăm cu o lipsă de anul trecut. Veniturile pe anul acesta le-am făcut pe baza celor de anul trecut, când am pierdut circa 12 milioane de euro pe facilități acordate persoanelor fizice și juridice”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img