Jurnalista Emilia Șercan anunțase pe Facebook că duminică își va lansa o carte chiar despre doctoratele plagiate pe care le-a dezvăluit de-a lungul vremii. „Duminică, 28 mai, ora 12.30, la standul Editurii Humanitas de la Bookfest are loc lansarea cartii mele – „Fabrica de doctorate sau cum se surpă fundamentele unei naţii“. Vor vorbi Gabriel Liiceanu,Marian Popescu si Cristi Pantazi. Va astept cu drag!” scrisese Șercan notează PSNews.
Numai că acum Șercan e acuzată ea însăși de plagiat.
Deocamdată nu există nici o reacție din partea editurii Humanitas și a lui Gabriel Liiceanu, conducătorul acesteia.
Emilia Șercan e prezentă în aceste zile la Conferinta este organizata de Universitatea Mendel din Brno impreuna cu Consiliul Europei si European Network for Academic Integrity despre plagiat.
Învinuirea vine din partea gazetarului Traian Deleanu, pe site-ul sibian Turnulsfatului.ro. De altfel, tot în Sibiu a absolvit Șercan Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism. Șercan este acum acuzată că a plagiat bucăți întregi din lucrarea sa de licență intitulată „Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare”.
„La 13 ani după ce și-a copiat propria lucrare de licență care atesta că este jurnalist, Emilia Șercan, declara:«Libertatea de conștiință este sfântă pentru un jurnalist». La 14 ani de la scrierea lucrării, Șercan părăsea în lacrimi platoul emisiunii Profesioniştii având pe buze un autodenunț: «În momentul ăsta mă simt o mare impostoare». Când în urmă cu o lună și jumătate, Emilia Șercan declara în emisiunea Profesioniștii a Eugeniei Vodă difuzată la TVR, că se simte o mare impostoare nimeni nu a bănuit că se referă și la altceva decât la «compromisul vieții» ei – acela că în 2008, pleca de la Evenimentul Zilei pentru a lucra (pentru 8.500 de euro lunar) la Realitatea-Cațavencu, controlată de mogulul Sorin Ovidiu Vântu”, se arată în documentul care o vizează pe jurnalista specializată în denunțarea plagiatelor.
Documentul trimis publicației sibiene amintește că Emilia Șercan „și-a făcut în ultimul an un titlu de glorie din expunerea plagiatelor unor puternici ai zilei – Oprea, Tobă, Negoiță, Onțanu, Licu, Stănișoară, inclusiv Laura Codruța Kovesi, se ascunde, culmea ironiei, propriul plagiat, pe care, spre deosebire de compromisul cu Vântu devoalat de Eugenia Vodă, nu l-a expus nimeni până acum”.
Concret, Șercan este învinuită că ar fi plagiat bucăți întregi din două cărți:
– „Jurisprudența europeană privind libertatea de exprimare”, cu subtitlul „Aspecte privind hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului”, care îi are ca autori pe Monica Macovei, Mircea Toma, Ana Coculescu (coordonator) și Adrian Tudorică;
– „Ghid juridic pentru jurnaliști” (ediția a III-a), scrisă de Monica Macovei, Adriana Drăgăliță și Dan Mihai. Ambele cărți au fost publicate în 2002.
„Forma de plagiat îmbrățișată cu predilecție de jurnalistă este cea a reformulărilor și a amestecului deliberat între fragmente și texte preluate și munca proprie”, se mai arată în documentul care însoțește copii ale lucrării de licență.