spot_img
10.3 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăEconomieAgriculturaMacron vrea să blocheze vânzarea terenurilor agricole către străini

Macron vrea să blocheze vânzarea terenurilor agricole către străini

-

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat joi aplicarea pe viitor a unor ”bariere de reglementare” privind cumpărarea de terenuri agricole de către străini în Franţa, după recenta achiziţionare a unor terenuri de grâu de către un investitor chinez, relatează AFP.

”Pentru mine, terenul agricol din Franţa este o investiţie strategică de care depinde suveranitatea noastră, de aceea nu putem lăsa ca sute de hectare să fie cumpărate de puteri străine fără a cunoaşte scopul acestor achiziţii”, a declarat şeful statului, vorbind în faţa mai multor sute de tineri agricultori francezi reuniţi la Palatul Elysee.

- Advertisement -

”Prin urmare, vom pune foarte clar bariere de reglementare pe acest subiect şi vom lucra împreună cu dvs şi cu SAFER (Land Management and Rural Establishment Agencies) pentru a pune capăt la ceea ce se întâmplă”, a adăugat preşedintele, după recenta achiziţie, care a suscitat o vie polemică în Franţa, de către un investitor chinez a peste 2.000 de hectare de teren de grâu în centrul ţării.

Totodată, Macron a încercat să-i liniştească pe agricultorii francezi, care, de teama unui aflux de carne de vită din America de Sud, au manifestat miercuri în Franţa.

- Advertisement -

El i-a asigurat astfel că ”nu va exista niciodată carne de vită cu hormoni în Franţa”, chiar dacă au fost semnate acorduri internaţionale precum cel cu Mercosur.

În timp ce negocierile pentru un acord de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi această organizaţie sud-americană au fost reluate la Asuncion, capitala Paraguayului, fermierii francezi, loviţi de criză, se tem de concurenţa generată de importul în Europa a 70.000 de tone de carne de vită anual din America de Sud, fără taxe vamale.

Preşedintele şi-a încheiat discursul pe un ton ofensiv, afirmând: ”Nu sunt aici pentru a fi pe plac, sunt aici ca să fac ceva”, în aluzie la generaţiile de lideri care l-au precedat şi care au lăsat nerezolvate o seamă de probleme privind dezvoltarea ţării.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img