spot_img
16.8 C
București
sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăEconomieAgriculturaScandalul salamului din urșii bruni din Harghita

Scandalul salamului din urșii bruni din Harghita

-

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a condamnat joi, public, cazurile de braconaj, a îndemnat asociaţiile de vânătoare să facă acelaşi lucru şi a rugat locuitorii să le sesizeze autorităţilor, susţinând că trebuie luate măsuri urgente în vederea protejării ursului brun şi a coexistenţei paşnice cu omul, pentru a nu se ajunge la astfel de situaţii.

Borboly Csaba, citat de Biroul de Presă al instituţiei pe care o conduce, a făcut referire la cazul înregistrat în urmă cu câteva zile, în care mai mulţi bărbaţi din Mureş sunt cercetaţi după ce ar fi „vânat urşi bruni din carnea cărora au pregătit salam pe care l-au comercializat la pensiuni din ţară  şi din străinătate”. 

- Advertisement -

Preşedintele CJ Harghita a condamnat ferm astfel de cazuri şi a punctat faptul că în lipsa unui plan de management al specie urs, se poate ajunge ca oamenii să îşi facă singuri dreptate.

 „În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, judeţ în care trăieşte o populaţie semnificativă de urs brun raportată la nivel naţional, condamn hotărât acest gen de activităţi. Am luat poziţie de nenumărate ori, la forumuri naţionale şi internaţionale, pentru luarea de măsuri în vederea protejării ursului brun şi a coexistenţei paşnice între om şi speciile care ar putea genera conflicte,  în calitate de raportor al Comitetului Regiunilor . (…) În lipsa unui plan de management al speciei şi nepunerea în aplicare a acestuia se poate ajunge la activităţi prin intermediul cărora oameni încearcă să-şi facă singuri dreptate, respectiv recurg la braconaj”, a precizat Borboly.

- Advertisement -

Acesta i-a rugat pe locuitorii din zonă să nu cumpere carne de urs decât „dacă au cunoştinţă  de existenţa unei autorizaţii de extragere a exemplarului”, iar dacă au informaţii cu privire la activităţi de braconaj  să informeze organele abilitate.

Borboly a subliniat că astfel de sesizări pot fi făcute şi anonim pe adresa de mail a CJ sau pe reţele de socializare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img