spot_img
0.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăArmataSCANDAL ÎN ARMATA SLOVENĂ DUPĂ CE S-AU FĂCUT DE RÂS LA NATO:...

SCANDAL ÎN ARMATA SLOVENĂ DUPĂ CE S-AU FĂCUT DE RÂS LA NATO: Șeful Statului Major destituit

-

Premierul sloven Miro Cerar a anunţat joi destituirea şefului Statului Major al armatei după eşecul forţelor slovene la testele de aptitudini ale NATO şi criticile formulate faţă de lipsa resurselor alocate pentru apărare, informează France Presse conform Agerpres.

”Din moment ce şeful Statului Major are responsabilitatea ultimă în pregătirea trupelor, în activitatea şi utilizarea operaţională a tuturor unităţilor, guvernul îl revocă pe generalul Andrej Osterman” din funcţie, a declarat premierul de centru-stânga.

El a precizat că i-a dat termen o lună ministrului apărării, Andreja Katic, pentru a lua măsurile necesare cu scopul de a asigura pregătirea de luptă a Brigăzii 72.

La finalul unei serii de teste ale NATO pentru care s-a antrenat în mod special, Brigada 72 a fost declarată săptămâna trecută ”inaptă de luptă”, a recunoscut miercuri un purtător de cuvânt al armatei slovene.

”Sunt ani de când noi tragem un semnal de alarmă”, a subliniat el. ‘‘Echipamentele noastre sunt vechi şi uzate” şi ”noi suntem insuficient dotaţi, atât din punct de vedere financiar, cât şi ca efective, chiar dacă misiunile noastre s-au înmulţit”, potrivit acestuia.

Prima ţară din fosta Iugoslavie care s-a alăturat NATO în 2004, Slovenia, cu o populaţie de 2 milioane de locuitori, între care efective de 6.770 de militari, şi-a redus bugetul apărării la aproximativ 1% din PIB în cadrul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice, decise după criza gravă prin care a trecut ţara în 2012-2013.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img