Macron recunoaşte: Criza datoriilor Greciei a constituit un eșec european

0
75

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus joi la Atena o modalitate de a decide viitorul Uniunii Europene: el a cerut șase luni de dialog, urmate de o decizie politică, „nu în spatele ușilor închise”, relatează agențiile internaționale de presă. Într-un discurs public în fața Acropolei, transmis în direct de radioteleviziunea greacă ERT, el a afirmat că procesul de reașezare a temeliilor UE ar trebui să înceapă în capitala Greciei, locul nașterii democrației.

Macron a avertizat că Uniunea se va destrăma dacă nu este rediscutată și remodelată. „Trebuie să găsim tăria de a reporni Europa”, a spus el; la dialogul continental ar trebui să participe activ și cetățenii.

Președintele francez a apreciat că modul de abordare a crizei datoriilor Greciei a constituit un eșec european, care subliniază necesitatea reformelor.

Premierul grec Alexis Tsipras a exprimat o poziție similară: Grecia este hotărâtă să promoveze în Europa „un nou contract pentru democrație, egalitate și solidaritate”. El a susținut și ideea lui Macron, de numire a unui ministru de finanțe pentru zona euro, la care a adăugat și propunerea unui ministru pentru justiție socială.

Vineri, Macron și Tsipras vor prezida o masă rotundă a oamenilor de afaceri francezi și greci, pentru identificarea unor posibilități de investiții și cooperare.