spot_img
5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
Acasăhighlight#Locale2016: Unele partide cumpără de pe piaţa gri datele personale ale unor...

#Locale2016: Unele partide cumpără de pe piaţa gri datele personale ale unor alegători, după care le falsifică semnătura

-

- Reclama -

Cât de corecte sunt listele de semnături ale candidaţilor la alegerile locale? Direcţia Naţională Anticorupţie verifică legalitatea întocmirii listelor de susţinători pentru candidatul PNL la Primăria Sectorului 1, Alexandru Nazare. DNA a făcut un demers similar săptămâna trecută în cazul candidatului la Primăria Sectorului 5, Marian Vanghelie.

- Reclama -

Unele partide cumpără de pe piaţa gri liste cu datele unor persoane cu drept de vot, după care falsifică semnăturile, explică la RFI Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

- Advertisement -

„La depunerea candidaturilor, am văzut o metodă să spunem naivă de a trişa la unii candidaţi, care pur şi simplu au duplicat nişte liste de semnături, sperând că nu se uită Biroul Electoral. Biroul Electoral s-a uitat şi a respins acele candidaturi. În cazurile pe care le verifică DNA, e vorba de o metodă mult mai greu de depistat pentru falsificarea listelor de semnături. Practic, candidaţii respectivi au găsit de undeva, de obicei se cumpără pe piaţa gri, să-i spunem, pe Internet, o bază de date, cu date personale ale unor oameni reali. Spre exemplu, noi ne dăm datele personale când achiziţionăm servicii de telefonie sau cumpărăm online şi aşa mai departe, persoane din interiorul companiilor respective vând datele, candidaţii le transcriu pe liste de semnături şi falsifică semnătura. Este aproape imposibil de verificat, pentru că Biroul Electoral nu are la dispoziţie nici un mijloc ca să verifice dacă persoana respectivă chiar a semnat pe lista de semnături”, precizează Ovidiu Voicu.

„Atât în cazul Vanghelie, cât şi în cazul Nazare, cineva a semnalat procurorilor că există o problemă. În cazul Vanghelie chiar nişte oameni de pe listă, înţeleg că acolo există suspiciunea că s-au folosit date personale de la serviciul social al Primăriei, iar în cazul Nazare este vorba de o persoană care a fost angajată de PNL să falsifice semnăturile respective, să le scrie pe hârtie şi persoana respectivă din spirit civic a mers întâi către o mişcare civică, Iniţiativa România şi apoi s-a ajuns la procuratură”, spune directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

- Advertisement -

El crede că „pe termen lung, ca să putem să rezolvăm astfel de probleme, ar trebui ca Autoritatea Electorală Permanentă, în primul rând, împreună cu Biroul Electoral (…) ar trebui să gândească un sistem care să permită digitizarea acestor liste de semnături, astfel încât orice cetăţean să poată să verifice că într-adevăr, da, el este cel care a semnat”.

Ce se întâmplă dacă se dovedeşte că listele de semnături ale unui candidat sunt false? „Din punct de vedere al legislaţiei electorale, avem o lipsă, nu mai poate fi retrasă candidatura respectivă. Odată ce candidatura a rămas definitivă, chiar dacă se dovedeşte că listele sunt falsificate, persoana respectivă rămâne pe lista de candidaţi, rămâne pe buletinul de vot şi teoretic chiar poate câştiga. Trebuie să existe în primul rând sancţiunea electoratului (…). În acelaşi timp, poate să fie o sancţiune care vine imediat după alegeri, în cazul că acea persoană câştigă, va fi probabil suspendată din funcţie, după ce-şi primeşte pedeapsa penală pentru falsificarea semnăturilor. Dar ar trebui ca Parlamentul să ia în considerare aceste situaţii şi să modifice legea alegerilor, astfel încât să fie retras din cursă candidatul care şi după rămânerea definitivă a candidaturii este dovedit că a falsificat în procesul electoral listele de semnături sau alte documente”, spune Ovidiu Voicu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img