Renunţarea la Cota unică nu este singura măsură care se poate lua dacă România vine cu spatele la zid, a declarat, miercuri, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
Dăianu a fost membru PNL până a fost numit la Banca Națională, legea obligându-l să renunțe la calitatea de membru de partid.
„O să vă spun aşa. Nu este singura măsură care se poate lua la un moment dat când România vine cu spatele la zid”, a spus Daniel Dăianu, întrebat dacă renunţarea la cota unică ar fi o soluţie.
El a participat la conferinţa „Upgrade România: Soluţii pentru finanţarea marilor proiecte de investiţii ale României”.
Preşedintele Consiliului Fiscal a afirmat că în România oamenii merită mai mult iar pensiile sunt la un nivel scăzut comparativ cu media Uniunii Europene, însă resursele lipsesc.
„Impactul noii legi a pensiilor, care înseamnă punct de pensie şi recalculare, având în vedere că deficitul pe care noi îl estimăm în momentul de faţă pentru execuţia bugetară este foarte greu să se poată încadra în 3%, această presiune asupra bugetului în următorii ani te poate duce la mai mult decât o dublare a deficitului dacă nu faci corecţii sau dacă nu ai creşteri de venituri”, a spus Daniel Dăianu.
El a precizat că, în opinia sa şi a Consiliului Fiscal, presiunile sunt foarte mari pe buget, iar aplicarea acestei legi reclamă o regândire a calendarului şi aceasta depinde de creşterea spaţiului fiscal.
El a spus că este nevoie de o restructurare a aparatului de stat, dar că nu se hazardează să folosească cifre.
Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, Dragoş Anastasiu, le-a transmis recent, oamenilor de afaceri germani din România, că un Guvern cu prim-ministru tehnocrat va ajunge la putere în 2020 în România, iar acesta va disponibiliza 400.000 de bugetari şi ulterior se va lua decizia renunţării la cota unică de impozitare şi adoptarea impozitării progresive.