spot_img
1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeLE MONDE: Rușii au recăpătat inițiativa în Ucraina

LE MONDE: Rușii au recăpătat inițiativa în Ucraina

-

- Reclama -

„După niște succese ucrainene surprinzătoare – de fapt lovituri profitând de lacunele rusești – rușii au recăpătat inițiativa”, scrie Le Monde conform RFI.

- Reclama -

CE SPUNE RFI:

- Advertisement -

Expertul militar consultat de ziarul francez enumeră trei opțiuni posibile pentru ucraineni în această etapă :

„Prima, contraatacul pentru a recupera pe Popasna, în special. Problema există, iar rușii s-au confruntat deja în mare măsură cu ea. Atacul asupra punctului Popasna, sub acoperirea tirurilor de artilerie, poate reuși, dar va fi un exercițiu lung, dificil și, fără îndoială, foarte costisitor”.

- Advertisement -

O a doua variantă ar fi ca ucrainenii să apere pozițiile și să conteze pe uzura rușilor. Un pariu cu atât mai riscant cu cât ajutorul material occidental ar putea cunoaște un punct de inflexiune, în timp ce formarea de noi batalioane de luptă este probabil să dureze și mai mult timp.

În sfârșit, rămâne posibilitatea de a abandona acest sector. Ar fi o cedare de teren, în mare măsură gol și un câștig de timp pentru refacerea forțelor. Dar este și cea mai împovărătoare variantă din punct de vedere simbolic și politic”, spun experții militari consultați de Le Monde.

Corespondentul de război al BBC notează că întrebarea privind posibile negocieri într-un război depinde de situația de pe câmpul de luptă și de starea de spirit a părților în conflict :

„Trebuie să se ajungă într-un punct în care ambele părți suferă atât de mult încât sunt pregătite să intre în negocieri și să cedeze teren. Sau să se ajungă în situația în care una dintre părți să simtă că a realizat suficient și este pregătită să-și marcheze acele câștiguri.

Dar în acest moment, atât rușii, cât și ucrainenii au agende neterminate.

Ucrainenii îi vor pe ruși afară. Rușii vor să avanseze și să-și ofere o victorie.

Așa că, din punct de vedere politic nu există nicio șansă acum pentru o negociere care să însemne altceva decât niște oameni care se adună și discută într-o cameră”.

Politico vorbește despre apa care a devenit atât o țintă, cât și o armă.

”La doar trei zile după începerea invaziei, forțele ruse au distrus un baraj în regiunea Herson din Ucraina, care blocase accesul la apă în Crimeea anexată.

În Mariupol, soldații ruși au oprit alimentarea locală, ca parte a unui asediu brutal asupra orașului, lăsând populația prinsă fără acces la apă potabilă sau canalizare.

Atacurile asupra infrastructurii civile de apă încalcă convențiile internaționale. Dar tactica a devenit din ce în ce mai comună în ultimul deceniu, în special în Orientul Mijlociu, și este una pe care Rusia se bazează, de asemenea, în mod obișnuit…”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img