COMENTARIU LE FIGARO:
”Ungaria nu și-a revenit după ce a pierdut două treimi din teritoriul său după primul război mondial. Naționalismul lui Horthy, apoi tranziția dureroasă de după căderea comunismului, au contribuit și ele la o mentalitate reticentă față de liberalism. Viktor Orban vine din această istorie, mai bine înțeleasă în est decât în vestul Europei.
Tratatul de la Trianon din 1920, impus de Franța, Marea Britanie și Statele Unite a fost conceput pentru a pedepsi Austro-Ungaria. Pentru maghiari, este o traumă națională.
Iar apărarea identității naționale a devenit o temă-cheie a revoluției conservatoare a Fidesz, din 2010 încoace.
Ungaria, această bijuterie barocă a Mitteleuropa, a reușit să smulgă drepturi speciale împăraților austrieci, prin Tratatul din 1867 și a devenit o națiune dominantă în regiunea Dunării.
Nu și-a revenit cu adevărat din această „cădere“- asta în timp ce vecinii din România, Cehoslovacia, Serbia, Croația și Ucraina s-au bucurat de o dezmembrare teritorială care făcut ca unul din trei maghiari să ajungă în afara Ungariei. Aproximativ 3 milioane de maghiari trăiesc și azi în aceste teritorii pierdute și li s-a acordat dreptul la cetățenie de către guvernul Orban.
Alegerea unei melodii care evocă Trianonul, în manifestările electorale ale lui Orban, nu este, evident, o coincidență.
Este imposibil să înțelegem ce se întâmplă astăzi în Ungaria și în restul Europei Centrale, fără a reveni la istoria lungă și chinuită a acestei regiuni. O istorie încă necunoscută în Occident.
Rebeliunea condusă de Orban se hrănește, de asemenea, de teama viscerală față de liberalismul reprezentat de Trianon. În definitiv, dezmembrarea țării a fost dictată de Franța, Statele Unite și Marea Britanie, toate state liberale.
Să nu ne mirăm atunci că Universitatea Central-Europeană, fondată de miliardarul George Soros, în inima Budapestei, se află în centrul controversei dintre liberalism și conservatorismul național”,