LA MULȚI ANI, DROBETA TURNU SEVERIN!

0

Acum aproape două secole, la 23 aprilie 1833, era întemeiat oficial orașul Turnu Severin, actualul nostru municipiu reședință de județ. Este, așadar, ziua municipiului, dar și o zi sfântă, motiv pentru care Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a și devenit patronul spiritual al urbei. Primarul Marius Screciu urează „La mulți ani!” tuturor severinenilor.

Este o zi Sfântă, în care în sărbătorim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai mari sfinți ai ortodoxiei. Dar, totodată, este și ziua de naștere a frumosului nostru municipiu.

Până anul trecut, în această zi erau în toi Zilele Severinului, dar pandemia de coronavirus ne-a schimbat radical planurile și viața. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne bucurăm în această zi și șă ne urăm cu toții la mulți ani și să fim mândri de orașul nostru, ocrotit de Sfântul Gheorghe.

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, a transmis un mesaj emoționant, cu acest prilej:

„Astăzi ar fi trebuit să fie prima zi de sărbătoare a orașului nostru, dar declanșarea pandemiei la nivel mondial, a schimbat radical viața noastră.

Acum este mai presus de orice, să fim cu toții bine și să ne revedem sănătoși, să ne bucurăm împreună, atunci când vremurile ne vor permite, de cele mai frumoase zile ale Severinului.

În această sfântă zi a Marelui Mucenic Gheorghe – ocrotitorul spiritual al orașului, cu încrederea că vom depăși cu bine aceste momente, vă urez: La Mulți Ani, Drobeta Turnu Severin! La Mulți Ani, severineni, oriunde v-ați afla!”

Cum s-a născut Severinul

La data de 23 aprilie 1833, a fost întemeiat din nou Turnu Severin, când domnul Alexandru Dimitrie Ghica a emis actul înființării orașului. Planul inițial al orașului a fost gândit de arhitectul Xavier Villacrosse, secundat de inginerul Moritz von Ott, prin grija domnitorului din acel moment, Barbu Știrbei. În anul 1841, capitala județului s-a mutat de la Cerneți la Turnu Severin.

Cu ocazia prezenței generalului Pavel Kiseleff în regiune, în primăvara anului 1833, locuitorii Cernețiului i-au cerut strămutarea localității lor în „Câmpia Severinului”, zonă ce corespunde orașului actual astfel încât 23 aprilie 1833 este data oficială a întemeierii orașului Turnu-Severin, când Domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica emite actul înființării orașului. Teritoriul pe care este așezat astăzi orașul a fost o câmpie cu pâlcuri de stejari, din care s-a păstrat o suprafață mică, în nord, de numai 12 hectare, actuala pădure Crihala.