spot_img
5.9 C
București
sâmbătă, decembrie 10, 2022
AcasăAnalize#KovesiMossad/ Europa Liberă: Film comunist de mâna a doua

#KovesiMossad/ Europa Liberă: Film comunist de mâna a doua

-

Postul de radio Europa Liberă ironizează într-un comentariu scandalul #KovesiMossad.

- Reclama -

FRAGMENTE DIN COMENTARIUL EUROPEI LIBERE:

(…)Agenţii secreţi de la Direcţia de crimă organizată au demantelat, zice-se, o reţea internaţională (cu sediul în Londra şi Tel Aviv) care intercepta corespondenţa şi telefoanele a nu mai puţin de douăzeci de persoane publice din România. Scenariu perfect pentru un film comunist de mâna a doua în care binele de partid şi de stat triumfă. Reţeaua ar fi formată din foşti spioni Mossad, angajaţi ai unei firme conduse, pare-se, de un fost şef al respectabilei instituţii. Aşadar, spionul român l-a bătut pe cel mai dibace agent al celui mai profesionist serviciu secret străin. Cum să nu se umfle inima în pieptul nostru de poeţi proletcultişti? Ce demonstraţie mai bună de profesionalism pentru spionii români? O fi costat un miliard de euro aparatura de ascultare, dar iată cât este eficientă!

Operaţiunea nu a durat mult, circa o lună iar serviciile secrete par să-şi merite, în fine, mulţii bani înghiţiţi până acum. Dar celor care n-au băut încă şampania victoriei nu se poate să nu le dea de gândit tehnica primitivă sau strategiile şcolăreşti ale agenţilor străini care parcă ar fi vrut să fie prinşi. Aceştia ar fi dat telefoane de intimidare şi ar fi penetrat corespondenţa electronică a persoanelor vizate ca să-i vadă cum şi ce gândesc pe teme de corupţie şi reformă instituţională. Victimele şi-au deschis sufletele faţă de agenţii străini, spunându-le care sunt adresele de contact. Au primit apoi diverse emailuri probabil cu oferte de nerefuzat de schiuri, creme de bronzat şi cereri de recuperare a unor milioane de dolari din Nigeria în urma campaniei agresive a agenţilor israelieni. Îşi merită soarta ca neprofesionişti ce sunt. Serviciile secrete româneşti au ascultat agresiv vreme de decenii, intimidând pe toată lumea şi nu au fost prinşi.

Cei doi spioni (sau patru, e încă neclar) nu ar fi stârnit, probabil, interesul crimei organizate şi nici al publicului dacă nu i-ar fi monitorizat pe prietenii muzei supreme a anticorupţiei, Laura Kovesi. Scandalul a izbucnit în prezilele în care noul său mandat de procuror şef la DNA urma să fie validat. Ceea ce doamna ministru al justiţiei pentru care drepturile democratice sunt un lux teoretic s-a şi grăbit să facă. Ce coincidenţă! S-ar zice că spionii evrei au fost păstraţi la fezandat, să capete gust mai bun pe tortul de reconfirmare.

         Cine ar fi putut comanda o asemenea anchetă?  Se spune, dar totul este la nivel de zvon, că firma Black Cube ar fi fost angajată de mai mulţi suspecţi în cazuri de corupţie, pentru a investiga ce conţin propriile dosare de la DNA. Compania israeliană se apără spunând că „desfăşura un proiect în numele unor asociaţi ai instituţiilor guvernamentale din România, în scopul colectării de dovezi despre grave acuzaţii de corupţie în sistemul instituţiilor guvernamentale române.” Speră ca adevărul să triumfe şi celor doi să li se dea drumul în câteva zile. Le-a trebuit corupţie românească! De fapt, cele mai multe secrete de stat româneşti au legătură doar cu corupţia şi sunt păstrate pentru a controla mai bine scena politică. Dar ce organizaţii or fi cerut investigaţia? Şi despre ce instituţii corupte e vorba? Corupţie în departamentul de îngeri de la anticorupţie? Cum ar fi posibil? Iar eterna procuroare şefă ar fi parte a dominoului. Tot răul spre bine: investigaţia celor doi a fost stârpită în faşă, informaţiile despre posibila corupţie instituţională au fost compromise sau aruncate la tomberon şi, două zile mai târziu, preşedintele Iohannis anunţa că mandatul Laurei Kovesi a fost prelungit cu încă trei ani.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img