Președintele Klaus Iohannis vorbește, într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, despre numirile la conducerea serviciilor secrete, despre colaborarea cu Victor Ponta, ca și despre proiectul Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal.
Despre numirea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI:
Am decis să fac o nominalizare pentru conducerea SRI fiindcă situația generală, după părerea mea, necesita o clarificare și aceasta este o clarificare care depinde de mine. Am judecat destul de mult pe cine să nominalizez și am ajuns la Hellvig, care este o persoană și pregătită, și suficient de calmă pentru a ocupa această poziție. Cred că în etapa în care ne aflăm acum, calmul e un lucru important.
L-am întrebat dacă e de acord să fie nominalizat. A fost de acord și am semnat în această seară scrisoarea către președinții Camerelor Parlamentului, în care i-am anunțat că asta e nominalizarea mea, urmând ca săptămâna viitoare să intre în parcurs parlamentar.
Cu emoțiile nu rezolvăm nimic. Am căutat o soluție și am găsit această soluție, sper să fie pe placul politicienilor, al parlamentarilor. E bine de știut că am vorbit cu toți liderii de formațiuni politice parlamentare. Am dorit să afle de la mine această propunere de nominalizare. I-am întâlnit pe toți în cursul zilei de azi. Unii au fost direct de acord. Alții au spus că vor să se mai consulte cu partidul, ceea ce mi se pare absolut normal normal.
Nu a fost niciunul din liderii politici care să-mi fi spus că nu e de acord sau că nu crede că e de acord.
Întrebare: Ce așteptări aveți de la șeful SRI?
E nevoie de un director la SRI care duce mai departe SRI-ul în zona europeană. Nu dorim să ajungem în altă zonă. SRI a parcurs un proces de reformare. A devenit una din instituțiile cele mai respectate și e nevoie de cineva care duce mai departe lucrurile.
Este nevoie, pe de altă parte, de cineva care are suficientă autoritate și imagine suficient de bună ca să ajute SRI în acest demers. Eduard Hellvig are aceste calități.
Întrebare: V-ați gândit la altcineva?
Este secundară această chestiune. M-am decis asupra persoanei lui Hellvig. Am vorbit cu el, am comunicat această propunere. Nu e cazul să discutăm cine alții ar mai fi fost.
Florian Coldea e adjunct al SRI și rămâne adjunct al SRI. Nu există din partea mea și nici de la Hellvig acum o intenție de schimbare bruscă, dar nici nu am discutat această chestiune.
Întrebare: Hellvig e germanofil?
Eu sunt etnic german. Recunosc și din câte știu și în familia lui sunt ceva etnici germani.
Despre demisia lui George Maior:
George Maior și-a scris demisia, mi-a înaintat-o și am acceptat-o.
Am discutat, după care Maior mi-a zis că își depune demisia. Cum să ceri cuiva o demisie? Demisia se scrie sau nu. E un act unilateral de voință.
Despre numirea șefului SIE:
Nu am vrut să amestec aceste două lucruri, fiindcă fiecare serviciu are specificul lui, problemele lui, domeniul de activitate. Am considerat că dintre cele două servicii e nevoie de clarificare acum, prima dată, la SRI, după care voi aborda și SIE.
N-aș putea să vă dau un cadru temporal. Sper să nu dureze foarte mult. O să aflați când fac o nominalizare.
Întrebare: Va fi o persoană din lumea politică, la fel ca Hellvig? N-ați numit pe cineva de la opoziție…
Ba da. PNL e în opoziție.
Pentru mine au contat calitățile pe care le-am enumerat la început și același lucru e valabil și pentru SIE. Eu sunt ultimul care vrea să politizeze servicile. Eu vreau să nominalizez persoane civile care au capacitatea să conducă bine serviciile secrete. Acestea sunt argumentele principale. Nu am căutat cu predilecție un anumit profil politic. Acolo vreau un profil de civil care mie îmi dă o garanție că va conduce bine și în sensul europenizării acestui serviciu.
Întrebare: E nevoie de control mai bun al comisiilor parlamentare asupra servicilor?
Această chestiune s-a dezbătut foarte mult în ultimele săptămâni și cu siguranță varianta optimă ar fi un control foarte eficient din partea Parlamentului, însă nu am făcut eu încă o analiză, măcar pentru mine, fiindcă nu trebuie să dau eu note cuiva de la Parlament. Nu am făcut o analiză dacă și cum ar trebui schimbată această abordare.
Putem să observăm cu toții că există un pachet de legi privind siguranța națională care stau de mult în Parlament și cred că în aceste legi s-a abordat și partea de control parlamentar. Până la urmă nu doar Parlamentul vrea un control mai eficient, ci și serviciile. Și unii, și alții mi-au zis că își doresc un control eficient.
Atunci nu apar tot felul de povești. Dacă există un control clar și transparent, atunci nu va veni nimeni să spună o poveste ca din filmele cu spioni și să fie și crezut. Aici nu vorbim de instituții oculte, ci de instituții de bază ale statului care s-au reformat, s-au modernizat. O conducere civilă bună și un control parlamentar bun, eficient, corect i-ar ajuta și pe unii și pe alții.
Trebuie să ieșim o dată și o dată din această sferă în care în continuare unii au impresia că la servicii se întâmplă lucruri absolut curioase și nelalocul lor. Se întâmplă lucruri ca între profesioniști.
Întrebare: Sunteți convins că nu se întâmplă nimic nelalocul lui în servicii?
Da. Eu sunt convins. Dar nu eu coordonez serviciile. Controlul este parlamentar și atunci e normal ca acest control să fie în funcțiune, să fie eficient, spre beneficiul ambelor părți.
Este nevoie de un control eficient. Când voi avea o analiză internă și doar pentru mine a modului cum se întâmplă acum, aș putea să spun dacă mai eficient sau mult mai eficient.
Nu se poate face repede și până când nu sunt noi directori pe funcție, nu cred că e rezonabil să ne apucăm de un astfel de demers. Un astfel de demers vine și în sprijinul noilor directori care trebuie să vadă care e starea acum, ce trebuie îmbunătățit.