Incă de la începutul discuţiei cu cei doi trimişi speciali ai revistei L’Express, Klaus Iohannis recunoaşte că a fost « surprins » de victoria sa chiar dacă « credea în ea încă de la început. » « Cred că românii nu au realizat miza scrutinului decât după primul tur când ne-am regăsit faţă în faţă doar doi candidaţi. Românii au înţeles de abia atunci ce se întâmplă, aveau de ales nu doar între două persoane ci şi între vechiul sistem – de care mulţi vroiau să scape – şi un sistem diferit, mai atipic. Voturile diasporei şi ale tinerilor au contribuit mult la victoria mea » mai spune Klaus Iohannis estimând că în fapt alegătorii au transmis astfel două mesaje : « pe de o parte resping partidul social-democrat al premierului Victor Ponta şi pe de altă parte îşi pun speranţe în viitor, aspiră la schimbare ».
Si totuşi noul preşedinte al României va trebui să coabiteze cu PSDul şi primul ministru Ponta care nu-i vor face niciun cadou. Cum va proceda Iohannis ? « Cum am spus voi face lucrurile altfel decât predecesorii mei. Mai puţin scandal, mai puţin zgomot mediatic şi mai mult interes pentru esenţa problemelor. N-o să mă vedeţi pe niciun platou de televiziune certându-mă cu premierul ţării. Chiar dacă faptul că Victor Ponta a fost adversarul meu în recenta campanie îmi va îngreuna lucrurile voi face în aşa fel pentru ca colaborarea cu guvernul să fie corectă » promite liderul de la Cotroceni. El recunoaşte că « nu va putea impune singur schimbarea » şi că « are nevoie să se sprijine pe un guvern care lucrează în acelaşi sens. Lucrurile nu vor putea evolua decât dacă guvernul îmi susţine cauza, lucru care sper să se realizeze în 2015 sau cel mai târziu în 2016 după legislative. Acţiunea mea se înscrie în timp de aceea doresc sà rămân la putere două mandate » mai precizează Klaus Iohannis.
Printre dosarele sale prioritare el citează apoi « combaterea corupţiei, proceduri mai simple şi mai transparente în organizarea vieţii politice, chestiunile de sănătate şi educaţie şi fuga creierelor. Dacă vrem însă cu adevărat să schimbăm sistemul public atunci deciziile trebuie să fie consensuale, trebuie să fie acceptate de toate marile partide ».
In fine, pe plan extern, Klaus Iohannis reaminteşte care sunt cei trei stâlpi ai politicii externe a României – parteneriatul strategic cu SUA, relaţia cu NATO şi cea cu UE. Nu voi schimba nimic pentru că această politică ne garantează securitatea ţării ». Cu riscul de a-şi surprinde intrelocutorii, preşedintele României spune apoi că « nu aşteaptă nimic de la Bruxelles ci mai degrabă de la fiecare ţară în parte membră a UE ». In privinţa aderării la Schengen, Iohannis constată că tratatul cu acelaşi nume era la început o chestiune mai ales de ordin tehnic dar a devenit cu timpul una cu bătaie politică. Dacă vrem o singură Europă atunci trebuie să revenim la filosofia iniţială » spune preşedintele României. Un lider care prevede să facă prima deplasare în străinàtate la Chişinău, în Moldova, « ţară cu care România întreţine o relaţie specială, ba chiar unică în Europa. »
In chestiunea spinoasă a romilor care a alterat relaţia franco-română, Klaus Iohannis e de părere că « cele două părţi trebuie să conlucreze iar fiecare în parte trebuie să ducă o politică de integrare decentă. A deplasa aceste populaţii dintr-un loc în altul de o manieră autoritară nu e soluţia problemei. »
In fine întrebat ce stil de preşedinţie ar vrea să impună, noul lider de la Bucureşti spune că vrea să fie « un mediator, un integrator şi un arbitru. Acest echilibru complex va fi însă greu de găsit » recunoaşte preşedintele în care, îi reamintesc ziariştii francezi de la L’Express, românii şi-au pus speranţe uriaşe. « Voi face tot ce voi putea… » promite Klaus Iohannis.