AcasăhighlightJudecătorii îl întreabă pe Iohannis: În baza cărei legi SRI se implică?

Judecătorii îl întreabă pe Iohannis: În baza cărei legi SRI se implică?

-

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a cerut președintelui Klaus Iohannis, prin intermediul unei scrisori, să clarifice public în baza cărei legi SRI face verificări prealabile numirilor politice sau candidaților pentru funcțiile de conducere în sistemul judiciar, atât de la parchete, cât și de la instanțe, inclusiv în cazul candidaților pentru Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit unui comunicat al UNJR, clarificările sunt solicitate după ce, pe data de 29 iulie, Klaus Iohannis a transmis un punct de vedere mai multor site-uri, în care a afirmat că „statul de drept este funcțional în România”, iar declarațiile celor care pun sub semnul întrebării acest lucru sunt lipsite de credibilitate, deoarece sunt făcute de „persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată”.

„Exact genul acesta de răspuns, care discreditează orice critici, în loc să răspundă obiectiv și motivat la acestea, arată că statul de drept în România nu e funcțional la parametrii democratici”, declară UNJR.

În opinia UNJR, rolul constituțional al președintelui este de a veghea „la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice”, iar aceasta „nu e o activitate pasivă de a sta și doar privi, așteptând ‘rezultate pozitive’, în timp ce respingeți apriori orice critici aduse autorităților publice”.

„Spunând că sunteți încrezător în ceea ce fac instituțiile, fără să fi făcut o verificare prealabilă a reclamațiilor primite, oferiți încă o dovadă că statul de drept nu funcționează în România în parametrii necesari”, se arată în scrisoarea UNJR.

Judecătorii susțin că „statul de drept este funcțional doar atunci când liderii instituțiilor înțeleg importanța criticilor, a semnalării derapajelor și răspund direct acestor critici, arătând că au luat notă de ele și încearcă să le rezolve ori explicând de ce problemele ridicate nu sunt reale”.

„Faptul că dumneavoastră decretați că statul de drept e funcțional nu este un răspuns care aduce lumină în cazul afirmațiilor deosebit de grave făcute în spațiul public despre implicarea SRI-ului în justiție”, îi mai transmit judecătorii președintelui Klaus Iohannis.

Magistrații afirmă că „atunci când cetățeni ai acestei țări se plâng de abuzuri ale unor instituții ale statului, acestea trebuie investigate cu toată seriozitatea de cei abilități, deoarece numai în felul acesta statul, numit ‘de drept’, poate arăta că e funcțional în a garanta respectarea drepturilor propriilor cetățeni”.

„Faptul că persoanele ce ridică probleme legate de buna funcționare a statului sunt cercetate penal este irelevant, ancheta penală neanulând drepturile constituționale ale celor vizați de aceasta. Dacă am urma logica dumneavoastră, nici denunțurile celor deja condamnați, unii aflați deja în detenție, nu ar trebui anchetate ori luate în serios de DNA, deoarece persoanele care le-au făcut sunt deja condamnate, ca atare denunțurile ar fi lipsite de credibilitate”, mai afirmă judecătorii în scrisoarea adresată președintelui.

Uniunea judecătorilor îi transmite șefului statului că persoanele al căror cuvânt „îl discreditați pe motiv că sunt puse sub învinuire sau trimise în judecată” se bucura încă de prezumția de nevinovăție.

„Faptul că din poziția de președinte al României desconsiderați drepturi fundamentale ale cetățenilor și anulați dreptul lor de a reclama disfuncționalități ale statului este un semnal deosebit de negativ pe care statul român și dumneavoastră îl transmiteți propriilor cetățeni și partenerilor României”, adaugă UNJR.

În lumina celor declarate public în perioada actuală de mai mulți actuali sau foști oficiali ai statului, judecătorii au reiterat la final solicitarea președintelui Klaus Iohannis să clarifice public în baza cărui temei legal SRI face verificări prealabile numirilor politice sau candidaților pentru funcțiile de conducere în sistemul judiciar, inclusiv în cazul candidaților pentru Înalta Curte de Casație și Justiție.

- Advertisment -

Must Read

VIDEO/Norvegia are clip cu Moș Crăciun gay

0
Clip publicitar șocant al Poștei norvegiene. Clipul publicitar realizat de „Posten” stârnește numeroase discuții. Pentru că noua reclamă îl arată pe Moș Crăciun care...