Foreign Policy: În Ucraina guvernul și oligarhii fură banii trimiși de FMI și occidentali

0
Ukrainian President Petro Poroshenko wipes his brow during a visit to the Ilich Iron and Steel Works in the southern coastal town of Mariupol September 8, 2014. President Petro Poroshenko visited the eastern Ukrainian port of Mariupol on Monday in a show of solidarity with its embattled citizens and vowed to defend it from pro-Russian separatists who advanced towards it last week before a ceasefire agreement. REUTERS/Vasily Fedosenko (UKRAINE - Tags: BUSINESS INDUSTRIAL POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)

Ucraina este în război cu Rusia – asta e clar. Cu toate acestea, în ciuda gravității amenințării din Est, nu Moscova este cel mai periculos dușman pentru ucraineni. Cei mai mari dușmani ar putea fi chiar propriii lideri sau, altfel spus, corupția care infestează fiecare aspect al guvernării, scrie revista americană Foreign Policy citată de RFI.

Este un sistem în care, de exemplu, fiul beat al unui oligarh poate rămâne liber dacă se întâmplă să calce cu mașina un cetățean obișnuit. Iar problema se tot agravează. Luna trecută, unul dintre cei mai respectați jurnaliști anti-corupție ai Ucrainei, Sergii Leshchenko, el însuși un membru al Parlamentului din partea partidului președintelui Poroshenko, a scris o piesă devastatoare acuzându-l pe acesta că și-a creat un „clan” de acoliți și oligarhi în jurul său,  la fel ca și predecesorul Viktor Ianukovici.

Parlamentarul Arkadi Kornatsky, de asemenea, un membru al partidului președintelui, cu o vastă experiență și în executiv, este convins că guvernanții și oligarhii fură banii trimiși de FMI și statele occidentale.

Dl Biden este naiv dacă el crede că vreun oligarh  va ajunge în închisoare”, spune el.

Washingtonul a jucat un rol vital în susținerea ajutoarelor diplomatice, financiare și militare pentru Ucraina, păstrând în același timp presiunea asupra aliaților săi europeni să mențină sancțiunile economice asupra Moscovei.

Problema este că tot mai mulți diplomați dau semnale că SUA și alți prieteni ai Ucrainei își pierd răbdarea.

Din păcate, liderii Ucrainei par să-și fi făcut un calcul greșit și periculos, presupunând că, din pricina conflictului cu Rusia, pot conta pe sprijinul occidental, indiferent ce se întâmplă.

Ar fi însă o greșeală însă ca liderii ucraineni să creadă că țara lor este prea importantă pentru a cădea, a spus la un moment dat fostul ambasador american la Kiev, Steven Pifer.