AcasăAnalizeForeign Policy: În Ucraina guvernul și oligarhii fură banii trimiși de FMI...

Foreign Policy: În Ucraina guvernul și oligarhii fură banii trimiși de FMI și occidentali

-

Ucraina este în război cu Rusia – asta e clar. Cu toate acestea, în ciuda gravității amenințării din Est, nu Moscova este cel mai periculos dușman pentru ucraineni. Cei mai mari dușmani ar putea fi chiar propriii lideri sau, altfel spus, corupția care infestează fiecare aspect al guvernării, scrie revista americană Foreign Policy citată de RFI.

Este un sistem în care, de exemplu, fiul beat al unui oligarh poate rămâne liber dacă se întâmplă să calce cu mașina un cetățean obișnuit. Iar problema se tot agravează. Luna trecută, unul dintre cei mai respectați jurnaliști anti-corupție ai Ucrainei, Sergii Leshchenko, el însuși un membru al Parlamentului din partea partidului președintelui Poroshenko, a scris o piesă devastatoare acuzându-l pe acesta că și-a creat un „clan” de acoliți și oligarhi în jurul său,  la fel ca și predecesorul Viktor Ianukovici.

Parlamentarul Arkadi Kornatsky, de asemenea, un membru al partidului președintelui, cu o vastă experiență și în executiv, este convins că guvernanții și oligarhii fură banii trimiși de FMI și statele occidentale.

Dl Biden este naiv dacă el crede că vreun oligarh  va ajunge în închisoare”, spune el.

Washingtonul a jucat un rol vital în susținerea ajutoarelor diplomatice, financiare și militare pentru Ucraina, păstrând în același timp presiunea asupra aliaților săi europeni să mențină sancțiunile economice asupra Moscovei.

Problema este că tot mai mulți diplomați dau semnale că SUA și alți prieteni ai Ucrainei își pierd răbdarea.

Din păcate, liderii Ucrainei par să-și fi făcut un calcul greșit și periculos, presupunând că, din pricina conflictului cu Rusia, pot conta pe sprijinul occidental, indiferent ce se întâmplă.

Ar fi însă o greșeală însă ca liderii ucraineni să creadă că țara lor este prea importantă pentru a cădea, a spus la un moment dat fostul ambasador american la Kiev, Steven Pifer.

- Advertisment -

Must Read

VIDEO/Norvegia are clip cu Moș Crăciun gay

0
Clip publicitar șocant al Poștei norvegiene. Clipul publicitar realizat de „Posten” stârnește numeroase discuții. Pentru că noua reclamă îl arată pe Moș Crăciun care...