spot_img
0.5 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăJustitieJudecătorii către ambasade: Să învețe principiile statului de drept înainte să vorbească...

Judecătorii către ambasade: Să învețe principiile statului de drept înainte să vorbească despre justiția din România

-

“Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita, in consecinta, tuturor oficialilor romani si straini, inclusiv ambasadelor din Romania, ca atunci cand aduc in discuţie subiecte legate de justitie sa aiba in vedere principiile statului de drept si competentele ce revin fiecarei institutii in indeplinirea actului de justitie”, se afirma intr-un comunicat al UNJR.

- Reclama -

Reactia UNJR vine dupa ce presedintia romaniei a relatat ca presedintele Germaniei a spus ca aceasta tara ar dori ca DNA “sa devine a treia putere in stat”. Afirmatia a starnit multiple proteste, administratia prezidentiala retractand cele spuse si dand vina pe Ambasada Germaniei la Bucuresti ca a tradus eronat cele spuse de presedintele Gauck.

- Advertisement -

“Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la usurinta cu care administratia prezidentiala si o parte a mass mediei au promovat eroarea de traducere ce a permis transmiterea catre cetatenii Romaniei a ideii ca Presedintele Germaniei ar sustine ideea consolidarii DNA, in locul justitiei, ca a treia putere in stat”, au spus judecatorii in comunicat.

“Usurinta cu care administratia prezidentiala a preluat, fara minime verificari, traducerea gresita a afirmatiei Presedintelui german Joachim Gauck denota o grava lipsa de cunoastere a principiilor elementare ce tin de separatia puterilor in stat, precum si a rolului procurorului si judecatorului intr-o societate democratica.Discursul public eronat, inclusiv de la nivel de ambasade, ce a asimilat justitia cu lupta impotriva coruptiei, a creat premizele acestei grave erori, care e de neconceput in orice stat democratic.Este imperativa revenirea la normalitatea democratica si reasezarea fireasca a fiecarei institutii in cadrul sau constitutional, revenire care se face printr-un mesaj public corect atunci cand se face referire la justitie. Romania, potrivit Constitutiei, este stat de drept ce se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca. Puterea judecatoreasca se exercita de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti stabilite de lege. Justitia, asadar, se indeplineste exclusiv de catre judecatori, care sunt independenti si se supun numai legii. Procurorii, pe de alta parte, isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei. Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, in conditiile legii. UNJR sublinieaza ca evaluarea intregului sistem judiciar din Romania exclusiv prin prisma luptei anticoruptie este nu doar complet gresita, ci si foarte periculoasa, deoarece se creaza o perspectiva complet distorsionata asupra a insesi notiunii de justitie si a realitatii din salile de judecata.In instantele de judecata din Romania sunt milioane de cazuri pe rol anual, milioane de oameni cautandu-si dreptatea in salile de judecata. Intre aceste milioane de cazuri, dosarele avand ca obiect fapte de coruptie reprezinta un foarte mic procent dintre acestea.Ca atare, oricine emite judecati despre sistemul judiciar din Romania trebuie sa o faca luand in considerare intregul sistem judiciar, deoarece fiecare dosar si fiecare persoana care se adreseaza justitiei este importanta, fiecare avand drepturi pe deplin egale in fata legii”, au mai spus judecatorii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img