spot_img
23.2 C
București
luni, mai 29, 2023
AcasăActualitateJudecătoarea Adriana Stoicescu: Mai ușor cu pianul pe scări

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Mai ușor cu pianul pe scări

-

de Adriana Stoicescu, judecător

- Reclama -

Situaţiile în care poliţiştii pot să oprească şoferii în trafic sunt prevăzute în Regulamentul pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Conform acestul act normativ, poliţiştii rutieri şi cei de frontieră pot să oprească maşinile pe drumurile publice după cum urmează:
-atunci când sunt constatate încălcări ale normelor rutiere;
-în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală;
-pentru verificarea deţinerii de către şoferi a documentelor prevăzute de lege.

„Am implementat nişte măsuri de siguranţă. Am creat un sistem în care nici măcar şeful agentului care a filmat nu poate să vadă înregistrarea. Camerele sunt capsulate, poliţiştii nu pot umbla la ele. Au un sistem de protecţie, dacă încerci să o loghezi la un calculator, nu va funcţiona. Dispozitivele sunt descărcate de un specialist IT, care codifică imaginile şi le stochează pe un server destinat special acestor camere. Dacă imaginile nu sunt folosite – nu face nimeni plângere, după o perioadă de patru luni imaginile vor fi şterse“, au explicat, pentru „Adevărul“, surse din Direcţia Rutieră a Poliţiei Române.
Odată cu aceste camere, agenţii de la Rutieră au fost instruiţi cum trebuie să procedeze atunci când opresc şoferii în trafic. Astfel, atunci când eşti tras pe dreapta, agentul are obligaţia să te informeze că eşti filmat. Totodată, agentul va purta în piept un ecuson galben inscripţionat „bodycam“. Imaginile înregistrate vor fi folosite, la nevoie, drept probă în instanţă. „Camerele sunt folosite de toate cele trei schimburi. Au fost date agenţilor care dirijează circulaţia, inclusiv celor care intervin la anumite evenimente. Au primit camere şi agenţii care operează radarele. Pentru schimbul unu, sunt camere pentru 10 echipaje – unul dintre cei doi poliţişti ai echipajului poartă camera. la ieşire din schimb, camera este predată, iar cardul de memorie este descărat“, a declarat, pentru „Adevărul“, comisarul Ovidiu Munteanu, purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Poliţie Rutieră.

Acesta a explicat şi care este procedura în cazul în care eşti oprit de un agent dotat cu bodycam: „Înainte să i se solicite documentele, conducătorului auto i se spune: această discuţie este înregistrată cu bodycam. Agentul poartă la vedere şi un ecuson galben, primit odată cu camera, inscripţionat bodycam“.

Deci, mai uşor cu pianul pe scări…

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img