spot_img
3 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomieAgriculturaJaful de la RADET

Jaful de la RADET

-

- Reclama -

Zeci de locuințe din Capitală au rămas la sfârșitul săptămânii trecute fără apă caldă şi căldură, în urma unor avarii apărute la reţelele primare şi secundare ale RADET, companie administrată de Primăria Generală. Sunt tot mai multe incidente de acest fel, la pachet cu schimburi de replici între autoritățile locale și cele centrale, alimentate de datoriile de sute de milioane de euro pe care le are distribuitorul RADET către producătorul ELCEN.

- Reclama -

Avariile sunt cauzate în primul rând de starea proastă a infrastructurii. Banii pentru investiții au avut de-a lungul timpului o altă destinație, susține la RFI Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari. RADET este în moarte clinică și în lipsa unei intervenții radicale, locuitorii Bucureștiului s-ar putea trezi în curând fără căldură și apă caldă, așa cum s-a întâmplat și în orașe mai mici, atrage atenția Radu Opaina:

- Advertisement -

Radu Opaina: Fenomenul nu este numai de anul acesta. Este de vreo trei ani. Dacă ne uităm în fiecare zi pe site-ul RADET la avarii, cam aceeași situație a fost în fiecare zi a anilor anteriori. Anul acesta excelează ideea transmirerii informațiilor pe canale TV și radio la populație. Dar, populația trăiește fenomenele acestea de câțiva ani de zile.

Reporter: Defecțiunile par că sunt din ce în ce mai serioase însă și se suprapun și peste un sezon rece.

- Advertisement -

R.O: Categoric. În tehnică uzura crește accelerat, degradarea se produce, avaria se produce din ce în ce mai mult și mai des. Acum, mai ales în condiții de frig au început să fie situații foarte critice. Cauza este simplă. Ce nu s-a făcut în mod cinstit în ultimii 20 de ani cu banii se vede acum în teren. Banii care au fost necesari și au fost alocați pentru reparații, înlocuiri, modernizări au fost, pur și simplu, fraudați. Ce nu faci cum trebuie la momentul potrivit, se transmite în viitor. Noi trăim acum efectele acestui dezmăț financiar de la RADET din ultimii 20 de ani.

Rep: Fraudați, nefraudați, nu s-au făcut anumite investiții. Acum pare că asistăm la un conflict între o companie ELCEN, controlată de Ministerul energiei și o companie RADET, a administrației locale. E un conflict între administrația locală și administrația centrală?

R.O: Pare. E aparentă toată treaba pentru că ambele entități au aceleași probleme. Ele se confruntă cu aceleași situații de fraudă avansată în ultimii 20 de ani, cu aceleași probleme privind iminentul faliment, aceeași situație privind lipsa resurselor financiare, a resurselor umane, a ideilor a soluțiilor. Aparent ei crează un conflict între instituții pentru a abate atenția populației de la problemele lor.

Rep: Când ai o datorie istorică de sute de milioane de euro, tu, RADET, ce mai poți să faci ca să ieși din gura neagră?

R.O: Operație pe cord deschis, intervenție majoră în sistem. Ei nu mai au de unde recupera acest miliard de lei pe care îl au de dat. În mod normal în contabilitate dacă am de dat un  miliard într-o parte, trebuie să primesc din cealaltă parte un miliard ca să mi se închidă balanța în mod cinstit. RADET nu are de primit un miliard de euro de nicăieri, dar are de dat un miliard de euro.

Rep: Nu înțeleg exact ce înseamnă operația pe cord deschis. Nu ai de unde da bani, nu ai de unde îi lua. Ce faci? Intri în faliment?  Care este intervenția despre care vorbiți?

R.O: Intervenția trebuie să fie extrem de radicală, de la capul capilor politici până la ultimul om care nu își vede de treabă. Radical înseamnă să scurtcircuitezi sistemului, să dai bolnavului o resuscitare majoră. Dacă rezistă pacientul, merge înainte, dacă nu, moare. Oricum moare pentru că RADET este în moarte clinică. Trăiește ca un mort în fază de dispariție.

Rep: Și dacă nu reușești să resuscitezi, să reorganizezi această companie și ea intră în faliment total, ce se întâmplă cu toți consumatorii din București?

R.O: Ce s-a întâmplat și cu consumatorii din Reșița, din Alba Iulia, din Bistrița, din Slatina, din Târgu Mureș, din Galați. Rămân fără apă caldă și căldură peste noapte. Care are bani se descurcă apelând la instrumetele de pe piață. Care nu are bani stă în frig, cu spatele de peretele vecinului sau se încălzește cu soluții improvizate, sobe, reșouri, centrale neautorizate. Sunt fenomene care de 10 ani se întâmplă în România în orașele mai mici. La fel se va și în orașele mai mari pentru că aceleași sisteme sunt în aceeași situație. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img