spot_img
21.7 C
București
sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăcoronavirusItalia, Spania și Franța dau înapoi în fața Germaniei și Olandei

Italia, Spania și Franța dau înapoi în fața Germaniei și Olandei

-

Italia este dispusă să accepte propunerile Franţei şi Spaniei, considerate un compromis în disputa privind aşa-numitele „coronabonduri”, a declarat marţi premierul Giuseppe Conte, citat de dpa, transmite Agerpres.

- Reclama -

Şeful guvernului de la Roma şi-a prezentat poziţia înaintea summitului Uniunii Europene care va avea loc joi, prin videoconferinţă. Liderii europeni urmează să discute reacţia comună pe plan economic la criza coronavirusului.

Conte s-a adresat Senatului Italiei, arătând că finanţarea pentru Fondul European de Relansare (ERF) propus trebuie să fie conformă cu tratatele europene existente, deoarece acestea nu pot fi modificate în timp util. În acest context, el a afirmat că ar putea susţine propunerile venite de la Paris şi Madrid, care nu necesită schimbarea tratatelor. Spania a sugerat crearea unui fond pentru emisiunea de bonduri, în cadrul următorului buget multianual al Uniunii Europene, ocolindu-se astfel problema unei îndatorări comune directe.

Anterior, premierul italian avertizase că va „lupta până la capăt” pentru coronabonduri, care sunt respinse categoric de Germania, Olanda şi alte state membre ale Uniunii. Declaraţia de marţi constituie, potrivit dpa, un pas înapoi. Conte şi-a reafirmat scepticismul faţă de împrumuturile din fondul de salvare al zonei euro – Mecanismul European de Stabilitate (ESM), însă a declarat că nu va face uz de dreptul de veto faţă de utilizarea ESM de către alte ţări.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img