de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Pentru a nu se știe cîta oră în ultima perioadă, președintele României derapează grav ori extrem de grav de la normele constituționale și ale statului de drept, poziționîndu-se ca sprijinitor al unor grupări politice și adversar fățiș al altora. El a salutat azi victoria PNL și a USR/PLUS la locale și a cerut eliminarea definitivă a PSD de pe scena politică. De aici, o întrebare legitimă: de ce nu face președintele pași direcți și curajoși în acest sens, atacînd în justiție existența PSD?
Mesajul șocant al președintelui Klaus Iohannis azi, într-o declarație oficială de presă:
”A fost și o victorie majoră a dreptei din România. S-a conturat astfel o nouă realitate politică, cea în care PNL și USR devin forțele schimbării în bine, iar PSD trece în opoziție, cu unul dintre cele mai slabe rezultate. Este un val care a început la referendumul pe justiție pe care l-am convocat anul trecut, care a continuat cu căderea guvernului PSD și apoi cu votul de la alegerile prezidențiale(…)
Votul de ieri a reprezentat, totodată, și un vot de blam la adresa minciunii, dezinformării, stagnării și incompetenței ridicate timp de decenii la nivelul de politici de stat de către PSD, care a pierdut ieri inclusiv acolo unde mulți baroni pesediști se credeau invincibili. Pentru ca România să se modernizeze, epoca PSD trebuie să se încheie definitiv. Victoria dreptei la alegerile locale este una deosebit de importantă, fără precedent, dar este doar o victorie de etapă. Încurajez partidele democratice să continue dialogul, pentru a oferi românilor încredere în perspectiva unei echipe de guvernare solide, responsabile, cu soluții pentru dezvoltarea României.
Dragi români, mai avem un pas pentru a încheia acest val de schimbare. Victoria de la locale trebuie confirmată la alegerile din decembrie, când majoritatea toxică ce a acaparat Parlamentul va putea fi oprită prin votul cetățenilor să mai producă daune ireparabile. Doar în acel moment vom avea toate premisele care să permită României să se modernizeze cu adevărat”.
Să o luăm metodic:
Klaus Iohannis spune explicit, oficial și instituționalizat, că PSD, ca partid, este o forță a răului, blochează dezvoltarea, modernizarea și democratizarea țării, trebuie izolat politic de partidele ”democratice”, reprezintă o grupare toxică majoritară în Parlamentul României și trebuie eliminat ”definitiv”.
Constituția României are prevederi clare în sensul acuzațiilor prezidențiale:
ARTICOLUL 8
(1) Pluralismul în societatea românească este o condiţie şi o garanţie a democraţiei constituţionale.
(2) Partidele politice se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în condiţiile legii. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei.
ARTICOLUL 40
(1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.
(2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.
Legea partidelor politice, de asemenea, prevede:
ART. 2
Prin activitatea lor, partidele politice promovează valorile şi interesele naţionale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participă cu candidaţi în alegeri şi la constituirea unor autorităţi publice şi stimulează participarea cetăţenilor la scrutinuri, potrivit legii.
ART. 3
(1) Pot funcţiona ca partide politice numai asociaţiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, şi care militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale, a ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale.
(2) Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activităţi pe care le organizează, încalcă prevederile art. 30 alin. (7), art. 40 alin. (2) sau (4) din Constituţia României, republicată.
Legea partidelor mai prevede că încălcarea acestor norme trebuie să ducă la dizolvarea în justiției a partidelor în culpă.
ART. 44
Un partid politic îşi încetează activitatea prin:
a) dizolvare, prin hotărâre pronunţată de Curtea Constituţională, pentru încălcarea art. 30 alin. (7) şi art. 40 alin. (2) şi (4) din Constituţia României, republicată;
b) dizolvare, prin hotărâre pronunţată de Tribunalul Bucureşti;
ART. 45
Curtea Constituţională hotărăşte asupra contestaţiilor care au ca obiect constituţionalitatea unui partid politic, potrivit art. 30alin. (7), art. 40 alin. (2) şi (4) şi art. 146lit. k) din Constituţia României, republicată, cu procedura stabilită în Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată.
ART. 46
(1) Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiţii:
a) când se constată încălcarea prevederilor art. 30 alin. (7) şi ale art. 40alin. (2) şi (4) din Constituţia României, republicată, de către Curtea Constituţională, precum şi ale art. 3 alin. (3) şi (4) din prezenta lege;
b) când scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicită ori contrară ordinii publice;
c) când realizarea scopului partidului politic este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
d) când partidul urmăreşte alt scop decât cel care rezultă din statutul şi programul politic ale acestuia;
Dacă președintele Klaus Iohannis e atît de convins de ceea ce spune în mesajele oficiale la adresa PSD, de ce nu sesizează, cu sprijinul Ministerului Public ori personal, Curtea Constituțională și Tribunalul București solicitînd dizolvarea formațiunii, în conformitate cu prevederile legii partidelor?
Refuzul său de a acționa îl califică drept complice al ”toxicului” PSD în acțiunea de blocare a dezvoltării țării și a statului de drept.
Ori, poate, președintele nu crede nici el o iotă din ceea ce vorbește?