Home Dezvaluiri Iohannis și Rosetty, turnătorul plătit al Securității

Iohannis și Rosetty, turnătorul plătit al Securității

0

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele de acreditare a 13 noi ambasadori, printre care profesorul universitar Liviu Zăpîrţan, fondator al Partidului Ardelenilor din Cluj, care milita pentru autonomia Transilvaniei, fostul șef al ICR Lilian Zamfiroiu, care a recunoscut o colaborarea cu Securitatea, și fostul general şi director adjunct al Serviciului de Informaţii Externe Niculaie Goia.

Iohannis l-a numit în Peru pe Gabriel Gafița, care a fost absolvit de Înalta Curte de acuzațiile privind colaborarea cu Securitatea într-un caz în care Curtea de Apel formulase acuzații clare.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) arata in motivarea sentintei prin care a decis ca Gabriel Gafita a colaborat cu Securitatea ca acesta a fost recompensat cu bani, iar informatiile furnizate erau de natura a expune persoanele vizate la risc. In motivarea solutiei, instanta arata ca ambasadorul Gabriel Gafita a fost recrutat in calitate de colaborator in 24 februarie 1977, cand a dobandit numele de „Rosetty”. Instanta a constatat ca pentru o parte din rapoarte Gabriel Gafita a fost recompensat cu diferite sume de bani, iar informatiile furnizate erau de natura a expune persoanele vizate – alti scriitori – unui risc tinand cont de atitudinea si politica organelor de securitate. Totodata, magistratul Curtii de Apel Bucuresti a apreciat ca informatiile furnizate de Gafita vizau atitudini ostile regimului comunist si vizau ingradirea drepturi si libertati fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei din 1965, dreptul la libertatea de constiinta si de exprimare, prevazute si de Pactul International privind Drepturile Civile si Politice – Tratat ratificat de Republica Socialista Romania. Din notele informative date de Gabriel Gafita rezulta ca a furnizat Securitatii, periodic, informatii concrete despre persoane, stari de lucruri in scopul cunoasterii in mai bune conditiuni a starii de spirit in mediul creatiei literare si in vederea prevenirii unor fenomen negative, in special in randul tinerilor scriitori.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul MAE, Gabriel Gafita este licentiat al Facultatii de Limbi Straine (engleza-franceza) din cadrul Universitatii din Bucuresti. In primii doi ani dupa absolvire (1975-1977), Gafita a fost, potrivit CV-ului, liber profesionist, colaborator la reviste literare si la Radio Bucuresti. Din 1977 pana in 1990, a fost lector, insarcinat cu traduceri din limbile minoritatilor nationale in limba romana la Editura Kriterion. Din octombrie 1990 pana in octombrie 1991, Gabriel Gafita a fost expert guvernamental pentru problemele minoritatilor nationale in cadrul Guvernului Romaniei, Consiliul pentru Reforma, Relatii si Informatii Publice. Din decembrie 1995 a ocupat, timp de doi ani, pana in martie 1998, functia de secretar de stat in MAE. Ulterior a fost numit ambasador al Romaniei la Ottawa, in Canada, misiune pe care a incheiat-o in 2002, data la care a revenit in centrala MAE in functia de director general-adjunct in Directia Generala Europa si America de Nord. In 2004 a fost numit ambasador al Romaniei in Malaezia, iar din noiembrie 2005 a fost numit de presedintele Basescu in functia de ambasador la Lisabona.

Ad

Exit mobile version