spot_img
21.4 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeIohannis a ajuns la Chișinău ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE: Ar risca Klaus Iohannis...

Iohannis a ajuns la Chișinău ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE: Ar risca Klaus Iohannis să îmbrățișeze o guvernare lipsită de sprijin popular instaurată la Chișinău?

-

Preşedintele României Klaus Iohannis a sosit marți după amiază la Chișinău pe o ploaie mocănească.

O ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE de Vitalie Călugăreanu

- Advertisement -
Proteste la Chișinău

Șeful statului român se va întâlni cu exponenții guvernării minoritare, contestate la nivel popular din cauza încrengăturii tacite cu comuniștii. Aceasta, în opinia unor analiști politici locali, i-ar putea afecta imaginea încă destul de fragilă a președintelui român în rândul basarabenilor. Nimeni nu se așteaptă ca Iohannis să fie întâmpinat de către basarabeni precum Traian Băsescu în perioada când era președinte al României, mai ales că vine într-o perioadă în care susținătorii partidelor pro-europene se simt trădați și furați la propriu de partidele pe care le-au votat.

Context

- Advertisement -

Acestea, pe de o parte, au trimis Partidul Liberal în opoziție, l-au scos din joc pe Iurie Leancă, promovat în campania electorală ca viitor prim-ministru, creând o alianță dubioasă tacită cu comuniștii, iar pe de altă parte au permis scoaterea unui miliard de dolari din țară, punând pe butuci întregul sistem bancar. Iar pentru a acoperi gaura formată, au recurs la un șiretlic prin care au determinat populația să-și scoată puținii bănuți de sub saltea. Pentru a salva cele trei bănci din care s-au furat banii, au recurs la pârghii administrative – prin fluctuații foarte bruște de curs valutar au creat panică pe piața valutară, au manipulat cursul valutar și au determinat populația să-și schimbe mai întâi rezervele de Lei moldovenești în Euro, iar ulterior – să schimbe Euro în Lei moldovenești. O astfel de guvernare ar urma să îmbrățișeze marți, la Chișinău, Klaus Iohannis – o guvernare care, potrivit directorului adjunct al Institutului de Cercetări Juridice și Politice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, ar urma să-l readucă, în 2016, în baza unui plan, pe liderul comunist, Vladimir Voronin, în funcția de șef al statului, acesta fiind prețul pe care cele două partide (PLDM și PDM) ar urma să-l plătească pentru suportul din umbră acordat de comuniști până atunci.

Proteste

Duminică, 22 februarie, sute de protestatari s-au adunat în centrul Chișinăului purtând pancarte pe care scria: „Vă rugăm să ne scuzați că nu producem atât cât puteți voi fura!”. Oamenii au scris mesaje politicienilor pe care le-au colectat într-o cutie amplasată la poalele unui imens portret cu chipul domnitorului Ștefan cel Mare. Alte proteste se anunță pentru începutul lunii martie.

La Chișinău, Klaus Iohannis va avea întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cu prim-ministrul Chiril Gaburici şi cu liderii unor partide politice. De asemenea, şeful statului român va efectua o vizită la Universitatea de Stat, unde va ţine un discurs în faţa studenţilor.

Vizita lui Iohannis menită să „spele” păcatul coalizării cu comuniștii

Guvernarea de la Chișinău mizează pe simbolismul vizitei lui Klaus Iohannis în Republica Moldova. Într-un interviu acordat postului de radio „Europa Liberă”, ministrul adjunct de Externe, Valeriu Chiveri, a declarat că „este o vizită pe cât de importantă din punct de vedere practic, pe atât de simbolică. Este prima vizită a unui demnitar străin de aşa nivel în Republica Moldova după instaurarea noului guvern şi este un semnal de sprijin continuu al României pentru Republica Moldova în realizarea obiectivelor de integrare europeană”. Solicitat să comenteze aprecierile apărute în ultima vreme în spațiul public despre îndepărtarea Moldovei de UE prin instaurarea unui guvern minoritar, Chiveri a spus: „Realităţile sunt puţin altele. Deşi trecem printr-o perioadă destul de dificilă, programul de guvernare al noului guvern stipulează foarte clar – integrarea europeană rămâne prioritatea de bază a Republicii Moldova. Şi din acest motiv nu am nici un dubiu că aşa şi va fi”.

Chiveri a precizat că în cadrul vizitei lui Klaus Iohannis la Chișinău nu va fi semnat nici un document. Potrivit lui, „greutatea unei vizite sau importanţa nu se măsoară prin documentele semnate, ci prin înţelegeri care pot fi implementate ulterior, prin semnale de încredere şi de sprijin pe care îl vom primi din partea preşedintelui român”.

Iohannis: „Moldova este stat suveran care are partide”

Pe 28 noiembrie 2014, cu numai două zile înaintea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie din Republica Moldova, Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la sediul PLDM, împreună cu liderul acestui partid, Vlad Filat. Atunci, președintele României a îndemnat cetățenii moldoveni să voteze partidele pro-europene. El i-a asigurat pe moldoveni că „aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este un proiect național al României”.

Ulterior, pe 20 februarie, după învestirea guvernului minoritar, sprijinit de comuniști, al Republicii Moldova, Iohannis a declarat la „Digi 24” că Guvernul de la Chișinău este „o soluție de compromis”: „Varianta pe care am văzut-o noi cea mai bună ar fi fost ca partidele pro-europene care au fost votate de majoritatea cetățenilor să formeze acest guvern. Nu s-a întâmplat aceasta și s-a ajuns la această soluție de compromis”. (…) „Trebuie să fim conștienți de faptul că există două curente politice în Romania – unii au impresia că noi trebuie să dictăm moldovenilor ce să facă și nu mă număr printre ei, și alții sunt de părere că Moldova este un stat suveran care are partide, instituții ale statului și noi putem să ne exprimăm o opțiune, dar nu cred că putem să mergem acolo să le dictăm ce să facă. Această chestiune nu aș agrea-o, ca să fiu foarte clar”.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img