spot_img
27.8 C
București
vineri, mai 27, 2022
AcasăAnalizeInvestitor în industria energetică: Uitaţi de piaţa liberă în energie şi reglementaţi...

Investitor în industria energetică: Uitaţi de piaţa liberă în energie şi reglementaţi preţul. Circa 80% din toată producţia de energie a României este în mâinile statului şi jumătate din producţia de gaze, dar în loc de a lua cea mai simplă măsură preferă să dea vina pe furnizorii străini şi să implementeze scheme încâlcite

-

Statul are în mâini 80% din producţia de energie din România şi posibilitatea de a stabili preţul acesteia pentru şase luni de zile, dar în loc de a lua cea mai simplă măsură preferă să dea vina pe furnizorii străini şi să implementeze scheme încâlcite care oricum nu asigură protecţie pentru toţi consumatorii, spune Ştefan Gadola, unul dintre fondatorii EnergoBit, companie activă în zona de servicii şi echipamente pentru industria energetică, pentru Ziarul Financiar.

S-a scumpit apa pe Dunăre? S-a scumpit cărbunele? S-a scumpit combustibilul nuclear? Nu. Uitaţi de piaţa liberă în energie şi reglementaţi preţul. Energia este vitală pentru toţi, mai spune el.

Scumpirea energiei şi a gazului natural din ultimul an, tendinţă vizibilă încă din martie, anul trecut, scoate la iveală multiple anomalii ale pieţelor din România, dar şi incapacitatea statului de a gestiona din timp o criză care acum duce în corzi toată economia. Circa 80% din toată producţia de energie a României este în mâinile statului şi jumătate din producţia de gaze, dar în timp ce producătorii colectau profituri de vis, sub protecţia lipsei de acţiune a autorităţilor locale, restul economiei ceda sub presiunea celor mai mari preţuri din istorie.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...