spot_img
3.3 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeÎnalta Curte duce DNA spre faliment

Înalta Curte duce DNA spre faliment

-

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că se încalcă art. 285 alin. 2 C. proc. pen. în situația publicării în presă a unor informaţii conţinute de dosarul penal la un moment când acesta se afla în faza urmăririi penale, întucât dispozițiile anterior menționate impun caracterul nepublic al procedurii, tocmai în considerarea regimului acestei faze a procesului penal – acela al strângerii de probe necesare cu privire la existenţa infracţiunii, identificarea persoanelor care au săvârşit o infracţiune şi stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul trimiterii în judecată, transmite Ph-Online.

- Reclama -

În speță, instanța supremă a constatat că, din punct de vedere al probaţiunii, este suficient că reclamantul a făcut dovada publicării în presă a unor componente ale dosarului penal aflat în custodia instituției pârâte – DNA – la un moment când procedura avea caracter nepublic, aşa încât acţiunea sau inacţiunea acesteia (care a făcut posibilă încălcarea secretului etapei procedurale respective) să îmbrace forma ilicitului, fiind evident că această specificitate a fazei urmăririi penale, care intră în atributul exclusiv al procurorului şi al organului de cercetare penală supravegheat de acesta, a fost încălcată.

- Advertisement -

Înalta Curte a menținut decizia CAB privind obligarea DNA la plata sumei de 25.000 lei, reprezentând prejudiciu moral produs prin divulgarea, fără drept, a unor interceptări şi date personale din dosarul de urmărire penală şi prin comunicatele de presă. (Decizia nr. 913 din 21 aprilie 2021, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img