În Ungaria, despre achiziţia unui reactor nuclear modular – sau a mai multor reactoare nucleare modulare mai mici (SMR) – s-ar putea discuta cel mai devreme în 2029-2030, a declarat ministrul ungar al energiei, Csaba Lantos, pentru publicaţia economică „Világgazdaság” din Ungaria.
Într-un interviu publicat luni pe pagina vg.hu, ministrul a explicat că au fost realizate multe proiecte pentru SMR-uri, însă de funcţionat funcţionează unul singur, în China, la Hainan.
Politicianul maghiar a relatat că românii au semnat un contract pentru ceva similar cu o companie americană, iar britanicii, cu Rolls-Royce. Lantos a adăugat că a văzut deja cel puţin 15 proiectele tehnologice de acest fel şi că toate diferă între ele, la fel ca şi centralele nucleare care funcţionează astăzi. O diferenţă semnificativă este aceea că, în timp ce centralele nucleare care funcţionează astăzi sunt, toate, produse unice, tehnologia de producţie a SMR-urilor mult mai mici va fi una standardizată. Datorită acestui fapt, este de aşteptat ca aceste produse în serie să poată fi fabricate mult mai ieftin, speranţa fiind aceea că va fi mai rapidă şi licenţierea, construirea şi extinderea lor. În Ungaria, achiziţii de acest fel pot fi discutate cel mai devreme în 2029-2030, stabilimentele urmând să aibă loc undeva în estul Ungariei, se vorbeşte însă şi despre alte locaţii.