spot_img
5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriImperiul imobiliar al lui Costel de la Mediu

Imperiul imobiliar al lui Costel de la Mediu

-

- Reclama -

Familia ministrului Costel Alexe, lovituri imobiliare de proporții epice. Ministrul însuși posedă trei apartamente în Iași, 7.281 mp de teren agricol și forestier în Bârnova, 800 mp la Rediu și 500 mp în concesiune la Aroneanu. La Sculeni, firma soției ministrului deține o fermă întinză pe 8 ha. Cumnatul Ionuț Dura (soțul surorii Adina) e pe cai mari: de doi-trei ani, ca acționar la două firme, face vile și blocuri în Miroslava. Alți doi frați de-ai ministrului, Mihai și Florin, și-au ridicat vile, una lângă alta, la Aroneanu. Gard în gard cu ei, de câteva săptămâni a început lucrul la propria casă și sora lor, Adina.Ministrul Costel Alexe are și el loc de casă în concesiune, la 200 de metri depărtare de cei trei, dezvăluie Reporter Iași.

- Reclama -

DEZVĂLUIRILE DIN REPORTER IS:

- Advertisement -

În 2014, cei patru frați Alexe – Costel (actualul ministru PNL al Mediului), Mihai, Florin și Adina – au concesionat, fiecare, câte 500 mp de teren de la Primăria Aroneanu. Comuna lipită de Iași era și atunci, este și acum condusă de Benone Moruzi, un primar liberal apropiat de Costel Alexe, președintele filialei județene Iași a PNL. Cele patru parcele concesionate de frații Alexe sunt poziționate excelent. De la Little Texas până la intrarea în Șorogari (la lac) sunt doi kilometri și încă maxim 1,5 kilometri până la terenurile lor.
De construcția caselor, s-au apucat trei din cei patru frați. „Am început prin 2015. Și fratele Mihai cam tot atunci”, a spus Florin Alexe.
La mijlocul lunii iunie 2020, Adina Dura (sora celor trei) împreună cu soțul Alexandru Ionuț au demarat și ei amenajările: o locuință D+P+1E.

Și sora lui Alexe, măritată cu Ionuț Dura, se apucă de casă la Aroneanu

Primii doi frați și-au ridicat vilele

- Advertisement -

Casele celor trei sunt pe parcele învecinate, jos e Florin, deasupra Mihai și în lateral Adina. „Dacă vedeați proiectul din autorizație, vedeați că mai avea un etaj. Am făcut-o mai mică din cauza banilor. Are 127 de metri pătrați. Am un an și trei luni de când locuiesc aici”, a explicat Florin Alexe.

Casa acestuia, structurată pe două niveluri, este aproape gata, lipsesc finisajele exterioare. Are în spate și în lateral ziduri mari betonate, pentru a preveni alunecările de teren.
Mai sus, despărțită de un zid de sprijin de beton și-un gard cu rol mai degrabă decorativ, alb, se află casa lui Mihai Alexe. Este mai mare, însă nici aceasta nu este tencuită. „Gazul în toamna asta. Este canalizare, este apă, este curent”, a spus Florin Alexe despre dotările edilitare. Iar asfaltul ar completa infrastructura.

Costel Alexe și Lucian Jugrin într-o acțiune de partid, când încă luptau pentru câștigarea Puterii

„Ce contează cât am băgat în casă?”

REPORTER DE IAȘI: Cum ați reușit să prindeți concesiunea?
Florin Alexe: S-a dat la televizor. Noi am ajuns ultimele patru persoane. A fost la televizor, vă spun sigur.
REPORTER DE IAȘI: Ați reușit să prindeți ultimii patru concesiunea? (Florin Alexe, Mihai Alexe, Costel Alexe, Adina Dura, cei patru frați – n.r.)
Florin Alexe: Printre ultimii, să știți chiar.
REPORTER DE IAȘI: Cu un singur euro metrul pătrat?
Florin Alexe: La ce vă referiți cu un singur euro metrul pătrat?
REPORTER DE IAȘI: Concesiunea.
Florin Alexe: Facem acum un calcul să vedem? Cât credeți că ajunge terenul meu în momentul de față?
REPORTER DE IAȘI: E un euro pe metrul pătrat, aveți 500 mp, deci 500 euro/an.
Florin Alexe: Plătesc de 6 ani, deci am dat 3.000 de euro.
REPORTER DE IAȘI: Se poate cumpăra?
Florin Alexe: Da, la momentul recepției finale a construcției.
REPORTER DE IAȘI: Cât ați băgat în casă până acum?
Florin Alexe: Contează cât am băgat? Ce rost are să vă spun câți bani am băgat eu în casă?
REPORTER DE IAȘI: Domnul ministru nu se apucă de construit?
Florin Alexe: Dacă-l împrumutați dvs. cu niște bani, poate se apucă

Vilele construite de Aurel Panainte în 2018. Cea din stânga este a lui Lucian Jugrin, deși acesta n-avea venituri să o plătească

Alexe ia de la Aroneanu contracte mai mari decât îl costă concesiunea
Firma Moldavia Topo-Cad, a lui Florin Alexe, care se ocupă, evident, cu cadastrul și topografia, are zeci de contracte cu instituții publice. Spre exemplu: în martie anul trecut, 6.500 de lei cu Primăria Aroneanu, servicii de cadastru. Deci, Florin Alexe și-a făcut casă pe un teren concesionat „printre ultimii” de la Primăria Aroneanu și același Florin Alexe, prin firma de cadastru, a câștigat contracte pe bani publici tot la Primăria Aroneanu, condusă de un liberal subordonat pe linie de partid fratelui său, deputat/ministru PNL.
Pe 20 mai 2019, firma lui Alexe a câștigat chiar două contracte, la interval de câteva ore, cu Primăria Aroneanu: unul de 14.850 lei, altul de 13.870 lei. Afacerile pe relația Moldavia Topo-Cad – comuna Aroneanu au continuat: contract de 5.200 lei în decembrie 2019, alți 6.300 de lei în aprilie 2020.
În sinteză, la o simplă și scurtă scanare a sistemului electronic de achiziții publice firma lui Florin Alexe a avut contracte între martie 2019 și aprilie 2020 cu Primăria Aroneanu în valorea de 46.720 lei, adică aproape 10.000 de euro. Ca element de comparație, concesiunea pe 20 de ani a terenului pe care și-a făcut vila.

Vilele de la Bârnova sunt scoase la vânzare la 119.000 de euro. Jugrin a dat doar 80.000 de euro, primind patru sinecuri de la Costel Alexe ca să poată plăti

O afacere mică: topometria

Alte exemple de contracte publice ale Moldavia Topo-Cad: cu Primăria Moșna – 4.500 de lei (martie 2019), 2.000 de lei și 11.800 lei (octombrie 2019). În mai anul trecut, 9.800 de lei cu Primăria Tătăruși. „Oricând vă stau la dispoziție cu orice informație. Întrebați-mă ce prestez de banii respectivi”, a spus Florin Alexe despre aceste contracte, sugerând că sumele sunt mici.

Potrivit informațiilor publice disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe, firma lui Florin Alexe a avut anul trecut un profit de 29.445 lei obținut cu 5 salariați. În 2018, profitul net s-a cifrat la aproape 72.000 de lei.

Câteva din achizițiile directe obținute de firma de topometrie a lui Florin Alexe, fratele ministrului. Comunele din județul Iași apelează des la Top Moldavia

Cartierul din Miroslava: vândut
O dezvoltare fulminantă în afacerile imobiliare a avut Alexandru Ionuț Dura, cumnatul fraților Alexe, cel cununat cu Adina, sora acestora. În toamna anului trecut, REPORTER DE IAȘI a scris că Dura, prin firma Alliance Development Grup la care deține 44% din părțile sociale, a construit un cartier de duplexuri.

În noiembrie 2019, din 22 de case situate pe Șoseaua Iași – Voinești, 14 fuseseră deja vândute. Pe 13 iulie, deci acum câteva zile, atât pe Facebook-ul personal cât și pe pagina „Zoom Residence”, Dura a anunțat că e la vânzare „ultima vilă individuală”, cu un preț de 119.900 euro.

Așa va arăta vila de la Aroneanu a surorii lui Costel Alexe. Lucrările tocmai au început

S-au lansat în Miroslava: 90 de apartamente

La foc automat: Dura a intrat într-o altă firmă și, imediat, a demarat un nou proiect imobiliar. Astfel, Dura a devenit asociat cu 20% în firma Roca Home Concept în martie 2019, la câteva săptămâni după ce a fost înființată.

În iulie 2019, societatea a obținut certificatul de urbanism, iar în septembrie autorizația de construire: trei locuințe colective P+2E+M. În fapt, din imagini, este vorba despre cinci blocuri mari. Pe pagina de internet a proiectului, se menționează că etapa 1 a proiectului, constând în ridicarea a două blocuri cu 48 de apartamente, a fost finalizată în 2019. Iar etapa 2, adică construirea a trei blocuri cu 70 de apartamente, este în desfășurare. În total, din 118 apartamente, au fost deja vândute 90.
Ca un element de culoare: pe pagina de Facebook a lui Alexandru Ionuț Dura, printre reclamele la vile și apartamente, sunt mai multe postări distribuite din media în care sunt lăudați Costel Alexe, ministrul Mediului, Dan Niță, primarul din Miroslava sau Mihai Chirica, primarul de Iași.

Soții Dura s-au apucat să construiască blocuri în Miroslava

I-a dat șoferului și-a patra sinecură: administrator la Engie

Aceasta e familia restrânsă a lui Alexe, legăturile de sânge. În cercul extins de rubedenii și de amici politici gravitează mai multe persoane.

Lucian Jugrin, fost consilier parlamentar la cabinetul deputatului Costel Alexe, în fapt șofer al demnitarului, a avut un traseu profesional uluitor. În 2016, a obținut un mandat de consilier local PNL. După schimbarea Guvernului PSD cu cel PNL din toamna anului trecut, norocul i-a surâs și mai mult lui Jugrin. A fost, o scurtă perioadă, consilier la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor condus de Alexe. A demisionat atât de la minister cât și din Consiliul Local, dar n-a rămas pe drumuri. Acum, îndeplinește, concomitent, următoarele funcții:
– consilier la Instituția Prefectului județului Iași –
– președinte al Consiliului de Administrație al Fondului Local de Garantare Sfântu Gheorghe (2.300 de lei/lună)
– administrator neexecutiv SC Exploatare Sistem Zonal Prahova (Jugrin a refuzat să precizeze câștigul, însă un fost membru al CA a depus o declarație de avere pe 2019 cu o indemnizație de 4.000 de lei lunar)
– administrator al Engie România (începând din luna mai 2020). În declarația de interese depusă la Prefectură pe 15 iunie 2020, Jugrin nu a menționat această ultimă numire. Un membru de CA la Engie a precizat în declarația de avere completată în iunie 2020 că anul trecut a câștigat ca membru CA în 2019 peste 33.000 lei, ceea ce echivalează cu un venit net lunar mediu de peste 2.700 de lei

Terenul încă liber al lui Costel Alexe, concesionat pe malul lacului Aroneanu cu 1 euro/mp/an. Fratele ne-a spus să-l împrumute REPORTER ca să construiască

Credite de 100.000 de euro cu venituri zero

Ceea ce suprinde cel puțin la fel de mult ca sinecurile oferite lui Jugrin este declarația sa de avere. Astfel, fostul șofer al lui Alexe a menționat că în 2018 a cumpărat două loturi de teren la Bârnova, fiecare de câte 225 mp, în același an achiziționând și o casă de 119 mp tot în Bârnova.
Potrivit aceleiași declarații de avere, semnată în iunie 2020, Lucian Jugrin și soția sa, Ioana, au două credite de rambursat, unul de 49.000 franci elvețieni (aproximativ 220.000 lei) și altul de 240.000 de lei. Primul datează din 2008 și trebuie rambursat până în 2026, cel de-al doilea e din 2018, scadent în 2048.

Ceea ce intrigă este nivelul extrem de redus al veniturilor oficiale. Potrivit documentul citat, în 2019, Lucian Jugrin a câștigat, net, tot anul doar 13.000 de lei din calitatea de ales local, soția sa, Ioana, 17.568 lei ca stilist la un salon, iar cei doi copii câte 1.602 lei din alocații.

Așadar, venitul mediu net total al celor patru a fost în 2019 de doar 33.772 lei, însemnând o medie lunară de 2.800 de lei. Rata la 100.000 de euro depășește 3.000 de lei/lună.

Florin Alexe, o casă modestă la Aroneanu

Vila, cumpărată de la prietenii lui Alexe
Interesantă este și achiziția imobiliară pe care familia Jugrin a făcut-o în 2018. Ioana și Lucian au cumpărat un teren de 245 mp și o casă D+P+M în comuna Bârnova, pe strada Mitropolit Anastasie Crimca. Prețul total al tranzacției a fost fixat la 376.278 lei, adică aproximativ 80.000 de euro.

Din întreaga sumă, 136.278 lei au fost plătiți în ziua încheierii actelor, diferența de 240.000 lei fiind un credit bancar la BCR. Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI l-au sunat pe Jugrin pentru a-și preciza propriul punct de vedere, însă acesta nu a răspuns nici apelurilor telefonice, nici la sms-uri.
La celălalt capăt al acestei afaceri, adică vânzătorii terenului și al casei, au fost soții Lenuța și Aurel Panainte, altă familie conexată cu liberalul Costel Alexe.

INTEGRAL ÎN REPORTER IASI

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img