spot_img
0 C
București
duminică, ianuarie 12, 2025
AcasăhighlightIliescu, la 25 de ani de la Duminica Orbului: Să nu cădem...

Iliescu, la 25 de ani de la Duminica Orbului: Să nu cădem în eroarea să blamăm democraţia

-

Ion Iliescu, primul preşedinte al României postcomuniste, spune, la 25 de ani de la alegerile din 20 mai 1990, că ”schimbările sunt mai profunde decât suntem dispuşi să acceptăm” şi că nu trebuie ”să cădem în eroarea de a blama democraţia” pentru problemele pe care le au încă majoritatea românilor.

- Reclama -

Într-un mesaj postat, miercuri, pe blogul său, conform Mediafax, fostul preşedinte Ion Iliescu scrie că ”împlinirea celor 25 ani de la primele alegeri libere din perioada postbelică este un bun prilej pentru un bilanţ, dar şi pentru a medita la viitorul democraţiei în România”.

- Advertisement -

”Am ieşit dintr-un şir de totalitarisme printr-o Revoluţie, cu un profund caracter popular, care a implicat dureroase pierderi de vieţi omeneşti. Aduc şi cu acest prilej omagiul meu profund eroilor din decembrie 1989, care, prin jertfa lor, au făcut posibilă renaşterea naţiunii române. Printre obiectivele politice imediate ale programului Revoluţiei Române, cuprinse în Comunicatul către ţară al Consiliului Frontului Salvării Naţionale din noaptea de 22 decembrie 1989, se afla la loc de frunte organizarea de alegeri libere, în condiţii de pluralism politic. Principala misiune a Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, constituit la 9 februarie 1990, a fost organizarea acestor alegeri, prin crearea cadrului legislativ şi a condiţiilor necesare desfăşurării lor, în condiţii cât mai apropiate de standardele democratice. Este meritul tuturor forţelor politice apărute după 22 decembrie 1989 şi reprezentate în CPUN – care a fost şi o adevărată şcoală a democraţiei, un forum de dezbateri – că am reuşit să ducem la bun sfârşit ceea ce ne-am propus. Din acele dezbateri s-a născut construcţia instituţională a României democratice, s-au pus fundamentele noii Constituţii”, spune fostul şef al statului.

Potrivit acestuia, prin prezenţa masivă la alegerile din 20 mai 1990, românii au spus ”un puternic şi definitiv DA democraţiei, drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”.

- Advertisement -

”A fost o ruptură radicală şi definitivă de trecut, consfinţită prin puterea votului popular. Privind retrospectiv, statutul actual al României, de ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene, ne îndreptăţeşte să afirmăm că, în alegerile din 20 mai 1990, nu au fost învinşi şi învingători, că atunci a câştigat naţiunea română în ansamblul ei. Cu toate greutăţile inerente începutului, în ciuda erorilor, a lipsei de resurse şi a conflictelor din imediata noastră vecinătate, am mers ferm pe drumul pe care ni l-am ales, prin votul dat la 20 mai 1990. Resping cu fermitate orice încercare de denigrare a votului din 20 mai 1990, a alegerii făcute de cetăţeni. Care au decis, în deplină cunoştinţă de cauză, viitorul României. În urma acelor alegeri a rezultat un Parlament bicameral, cu rol de Adunare Constituantă, revenind la structura tradiţională a sistemului parlamentar românesc. Am pus temelii solide regimului politic românesc. Care, cu toate problemele şi slăbiciunile lui, şi-a făcut, şi îşi face datoria faţă de naţiune. Am învăţat împreună, în condiţii deloc uşoare, rigorile şi regulile unei competiţii politice deschise, transparente şi echitabile, am învăţat să ne respectăm adversarii, să ne prezentăm proiectele în faţa alegătorilor”, mai scrie Iliescu.

El mai spune că revoluţia din decembrie 1989, alegerile din 20 mai 1989, dezbaterile pentru elaborarea noii Constituţii şi adoptarea ei prin referendum popular la 8 decembrie 1991 reprezintă ”trei momente fundamentale ale constituirii statului de drept şi a democraţiei pluraliste în România”.

”Putem fi mândri de ceea ce am realizat în aceşti 25 ani. Schimbările sunt mai profunde şi mai fertile decât suntem dispuşi să acceptăm. Sigur că între aşteptări şi realităţi sunt încă prea mari discrepanţe. Polarizarea socială este o gravă problemă, corupţia, la fel. Să nu cădem însă în eroarea de a blama democraţia pentru problemele cu care se confruntă încă cei mai mulţi dintre români, în procesul lung şi plin de sacrificii al transformărilor structurale, necesare modernizării economiei şi societăţii. Democraţia reprezintă principala garanţie că aceste probleme îşi vor găsi rezolvări în acord cu practicile şi valorile lumii civilizate. Avem nevoie de solidaritate, de responsabilitate şi de o bună guvernare, care să promoveze interesele naţiunii române, puse în acord cu interesele partenerilor noştri europeni. Avem nevoie de stabilitate politică, economică şi socială, de politici sociale echitabile, de consolidarea democraţiei, a statului şi a instituţiilor sale, de creşterea capacităţii lor administrative”, adaugă Ion Iliescu în mesajul postat pe blog.

În urmă cu 25 de ani, în 20 mai 1990, au avut loc primele alegeri prezidenţiale şi parlamentare din România după revoluţia din decembrie 1989. Alegerile s-au desfăşurat în baza Decretului-Lege 92/1990 al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), creat cu autoritate de parlament provizoriu, care a preluat prerogativele puterii în stat şi din care au făcut parte reprezentanţii partidelor apărute după revoluţie. Preşedintele CPUN a fost Ion Iliescu.

La primele alegeri postcomuniste au avut candidaţi la Preşedinţie Frontul Salvării Naţionale (FSN) – Ion Iliescu, Partidul Naţional Liberal (PNL) – Radu Câmpeanu şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat (PNŢCD) – Ion Raţiu.

În 20 mai 1990, au mers să voteze peste 86% din românii cu drept de vot, iar Ion Iliescu a câştigat alegerile cu peste 85% din voturi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img