Hackerii au sustras 31 milioane de dolari din Banca Centrală a Rusiei

0
114
A Russian national flag flies above the headquarters of Bank Rossii, Russia's central bank, in Moscow, Russia, on Friday, Dec. 11, 2015. Russia's central bank left its benchmark interest rate unchanged for a third consecutive meeting as a slump in oil prices triggered a new bout of ruble weakness, raising the risk of faster inflation. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Banca Centrală a Rusiei a fost ținta unui atac cibernetic în urma căruia au fost sustrase 2 miliarde de ruble, echivalentul a 31 de milioane de dolari, transmite CNN, informația fiind confirmată de oficiali ai băncii, conform Agerpres.

Intenția hackerilor era să fure 5 miliarde de ruble, dar experții în securitate cibernetică ai Băncii Centrale a Rusiei au reușit să îi blocheze parțial și să redirecționeze fondurile sustrase, a indicat sursa citată.

„Din fericire, am putut recupera o parte din bani”, a declarat, pentru CNN, Artiom Sychev, reprezentant al băncii. El nu a precizat când a avut loc atacul cibernetic și nici nu a dat detalii despre metodele folosite de atacatori.

Infracțiunea pare să respecte un model folosit la alte acțiuni similare care au afectat în ultima vreme sisteme financiare din mai multe țări, printre care Filipine, Ecuador, Vietnam sau Bangladesh, relatează CNN.

Experți din cadrul firmei de securitate cibernetică Symantec sunt de părere că la originea atacurilor ar fi o grupare extrem de sofisticată ce ar avea legături cu Coreea de Nord. Specialiștii au numit-o „Lazarus”.