spot_img
3.8 C
București
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăAnalizeGuvernul Ungariei măreşte de câteva ori sprijinul financiar pentru educaţie pe care...

Guvernul Ungariei măreşte de câteva ori sprijinul financiar pentru educaţie pe care îl primesc maghiarii din străinătate

-

Guvernul Ungariei măreşte de câteva ori sprijinul financiar pentru educaţie pe care îl primesc maghiarii de peste graniţele ţării, a anunţat vicepremierul ungar Zsolt Semjén, la conferinţa de presă de după reuniunea Conferinţei Permanente Maghiare (Máért) care a avut loc vineri, la Budapesta. Declaraţia de încheiere a reuniunii a fost semnată de către toţi cei prezenţi.

- Reclama -

Vicepremierul a relatat că în prezent, valoarea acestui sprijin este de 22 400 de forinţi (aprox. 270 de lei) pentru fiecare copil şi fiecare an şcolar. Maghiarii din Ucraina Subcarpatică beneficiază de sprijinul mărit deja de anul acesta, urmând ca ceilalţi maghiari să îl obţină începând cu următorul an şcolar.

În prezent, de sprijin beneficiază 225 000 de persoane.

Zsolt Semjén a declarat, de asemenea, că diferitele forme de sprijin acordate maghiarilor din Ucraina Subcarpatică nu vor fi reduse sub nicio formă, ci vor fi chiar mărite, întrucât aceşti maghiari se află acum în cea mai dificilă situaţie. “Cu toate că este război şi este criză energetică,”, există zone în care trebuie să transmitem un semnal puternic, cum că obiectivele naţionale sunt în continuare importante, a subliniat vicepremierul.

Politicianul ungar a vorbit şi despre faptul că, de exemplu, se întâmplă deseori ca sprijinul social să fie livrat personal, şi nu doar în cadru instituţional. Prin urmare, toţi maghiarii care doresc să beneficieze de acest sprijin să contacteze Uniunea Culturală Maghiară din Ucraina Subcarpatică (KMKSZ), a solicitat oficialul.

Zsolt Semjén a prezentat în detaliu programele de politici naţionale implementate începând cu 2010: peste graniţe a fost susţinută funcţionarea a 5000 de instituţii şi au fost realizate 5400 de investiţii. Numai în acest an, sprijin a fost acordat pentru 2372 de instituţii şi programe, a relatat politicianul.

Semjén a adăugat că reţeaua educaţională este sprijinită începând de la grădiniţă şi până la universitate, ceea ce înseamnă un ajutor în educaţia a 300 000 de copii maghiari. Potrivit acestuia, din 2010 încoace, pentru educaţie au fost cheltuite peste 200 de miliarde de forinţi (491 de milioane de euro).

Vicepremierul a specificat, de asemenea, că în Bazinul Carpatic au fost construite sau renovate aproape 1000 de grădiniţe şi au fost create 200 de locuri de joacă.

Din 2010 încoace au fost construite sau renovate 1600 de biserici de peste graniţele Ungariei, în scopuri culturale fiind cheltuiţi 140 de miliarde de forinţi (344 de milioane de euro), care au ajutat la realizarea 2500 de investiţii culturale, dar şi la realizarea a 300 de investiţii legate de tineret.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img