spot_img
-1 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizeGuvernul Ungariei cheltuieşte anul acesta 2% din PIB pentru învăţământul superior

Guvernul Ungariei cheltuieşte anul acesta 2% din PIB pentru învăţământul superior

-

- Reclama -

Guvernul Ungariei cheltuieşte anul acesta 2% din PIB pentru învăţământul superior, ceea ce reprezintă o realizare remarcabilă nu numai în Europa, ci şi ceva unic în istoria Ungariei, a declarat ministrul responsabil pentru cultură şi inovare, joi, la Szeged.

- Reclama -

Prezent la şedinţa festivă a senatului Universităţii din Szeged (SZTE), cu ocazia lansării la nivel naţional al anului universitar din învăţământul superior maghiar, János Csák a spus că în luna iulie, guvernul a decis să reformeze procedura de admitere la universităţi.

- Advertisement -

Scopul schimbărilor este acela de a creşte autonomia universităţilor şi de a consolida asumarea de responsabilităţi de către familii şi studenţi. Guvernul oferă universităţilor o libertate mai mare în selectarea studenţilor şi în stabilirea cerinţelor de pregătire şi de limbă, a afirmat politicianul.

Guvernul poate face multe prin intermediul finanţării şi dezvoltării edificiilor în care funcţionează şcolile, însă rezultatele obţinute depind de competenţa, cunoştinţele şi dăruirea profesorilor şi cercetătorilor universitari, precum şi de talentul şi efortul depus de către studenţi, a precizat ministrul.

- Advertisement -

Profesorii şi studenţii din cadrul universităţii reprezintă viitorul ţării, păstrarea tradiţiilor şi culturii maghiare, a mai spus politicianul maghiar.

Cultura şi cunoştinţele reprezintă o valoare în sine, însă valoarea adevărată a acestora constă în modul în care pot servi comunitatea. Pentru asta este nevoie, însă, ca indivizii care formează o comunitate să dea dovadă de asumare şi unitate în ceea ce priveşte identitatea grupului. Fără asumarea identităţii, o comunitate nu îşi poate controla destinul, nu îşi poate păstra autodeterminarea şi capacitatea de a acţiona.

Strămoşii noştri nu se aşteaptă de la noi să trăim în trecut, ci să ne păstrăm şi să ne dezvoltăm cultura şi cunoştinţele, astfel încât descendenţii noştri să se poată bucura, şi peste o sută de ani, de limba maghiară în viaţa lor, a subliniat János Csák.

În discursul pe care l-a susţinut, rectorul László Rovó a explicat că fără profesorii, cercetătorii şi studenţii din trecut şi din prezent ai universităţii care anul acesta sărbătoreşte centenarul, Ungaria nu ar fi aceeaşi astăzi – şi poate că nici lumea nu ar fi aceeaşi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img