spot_img
23.5 C
București
vineri, septembrie 30, 2022
AcasăAnalizeTusk acuză partidul de guvernământ din Polonia că duce o "campanie anti-germană"...

Tusk acuză partidul de guvernământ din Polonia că duce o „campanie anti-germană” cerând daune din al doilea război mondial

-

Chiar înainte de prezentarea unui raport asupra valorii estimate a daunelor provocate Poloniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, liderul opoziţiei poloneze Donald Tusk a criticat raportul ca fiind „o campanie anti-germană” a actualului guvern de la Varşovia, informează joi dpa conform Agerpres.

- Reclama -

Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) nu este cu adevărat preocupat de problema reparaţiilor din partea Germania, ci de o campanie politică internă, a spus Tusk în regiunea Pomerania.

„Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski nu face un secret din faptul că doreşte să întărească sprijinul pentru partidul puterii cu ajutorul aceste campanii anti-germane”, a adăugat Donald Tusk.

Polonia urmează să prezinte joi un raport asupra daunelor cauzate ţării în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, raport ce ar putea constituia baza pentru cereri adresate Germaniei pentru plata unor importante compensaţii.

Polonia a înfiinţat vara aceasta un organism însărcinat cu elaborarea ”celui mai detaliat raport” care să motiveze cererile Varşoviei de a primi din partea Germaniei şi a Rusiei reparaţii de război pentru al Doilea Război Mondial. Raportul, elaborat de Institutul pentru Pierderile de Război, va detalia pierderile economice, patrimoniale şi umane pe care Polonia le-a suferit în al Doilea Război Mondial, astfel încât guvernul de la Varşovia să-şi poată susţine în faţa Germaniei şi a Rusiei cererile de a primi reparaţii de război.

Germania consideră însă că problema reparaţiilor de război pentru Polonia a fost închisă după ce guvernul comunist polonez din anul 1954 a semnat atunci un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind compensaţiile. Însă actualul guvern polonez consideră acel acord drept ilegal şi cere Germaniei reparaţii de război în valoare de circa 800 de miliarde de euro.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...