spot_img
28.1 C
București
luni, august 8, 2022
AcasăAnalizeGuvernul islandez a căzut după ce tatăl premierului s-a implicat în justiție...

Guvernul islandez a căzut după ce tatăl premierului s-a implicat în justiție pentru achitarea unui prieten condamnat pentru abuzuri sexuale

-

Unul dintre cele trei partide aflate în coaliţia de guvernare din Islanda s-a retras de la putere, pe fondul unui scandal în care este implicat tatăl premierului ţării, Bjarni Benediktsson.

- Reclama -

Decizia, luată de Partidul pentru un Viitor Luminos (Björt framtíð – BF), a atras după sine colapsul guvernului, la numai nouă luni de la formarea lui. BF a decis retragerea de la guvernare, după ce au apărut informaţii în presă potrivit cărora partidul premierului, Partidul pentru Independenţă (Sjálfstæðisflokkurinn), ar fi încercat să ascundă o scrisoare scrisă de tatăl premierului, Benedikt Sveinsson, în care acesta încerca să îşi ajute un prieten condamnat pentru abuzuri sexuale împotriva copiilor, insistând pentru achitarea dosarului, informează corespondenţii BBC.

Prim-ministrul islandez a anunțat vineri organizarea de alegeri parlamentare anticipate, al doilea scrutin de acest fel în mai puțin de un an, după retragerea unui partid din coaliția de centru-dreapta, fapt ce a făcut ca guvernul actual să devină minoritar, transmite AFP.

Scrutinul ar urma să aibă loc înainte de finalul anului, cel mai probabil în noiembrie, după ce anul trecut, în aproape aceeași perioadă, s-au desfășurat alegerile legislative anticipate determinate de scandalul Panama Papers.

„Am pierdut majoritatea și nu văd ceva care să indice că putem să o recâștigăm. Chem la alegeri”, le-a spus reporterilor premierul Bjarni Benediktsson, care a adăugat, potrivit Reuters, că el ar prefera ca noul scrutin să aibă loc în noiembrie.

Conform AFP, guvernul islandez de centru-dreapta și-a pierdut majoritatea parlamentară vineri după retragerea unui partid de coaliție, care l-a acuzat pe premier că l-a acoperit pe tatăl său într-un caz judiciar.

„Comitetul executiv al Viitorului luminos a decis să pună capăt cooperării cu guvernul lui Bjarni Benediktsson”, a indicat partidul centrist pe pagina sa de Facebook, invocând o lipsă de încredere în cadrul guvernului.

Coaliția guvernamentală, formată acum nouă luni, cu prețul unor îndelungi negocieri, beneficia de cea mai redusă majoritate în Althingi, parlamentul unicameral al insulei din Atlanticul de Nord, cu un vot în plus. Aceasta era formată din Partidul Independenței (conservator), condus de premier, Viitorul luminos (centru) și Renașterea (centru dreapta).

Liderul Renașterii, Benedikt Johannesson, a cerut vineri să fie organizate noi alegeri.

Astfel, islandezii ar urma să revină la urne la un an după căderea guvernului lui Sigmundur David Gunnlaugsson, implicat în scandalul Panama Papers, ceea ce a condus la alegeri parlamentare anticipate în octombrie 2016.

La originea acestei noi crize se află Benedikt Sveinsson, tatăl actualului prim-ministru islandez, Bjarni Benediktsson.

Potrivit presei islandeze, Sveinsson a semnat o scrisoare de recomandare pentru a obține anularea cazierului judiciar al unui pedofil, condamnat în 2004 pentru că și-a violat fiica vitregă timp de 12 ani.

După executarea sentinței, persoana condamnată a cerut „restabilirea onoarei”, ceea ce i-ar fi permis să prezinte un cazier judiciar curat, potrivit legislației islandeze, cu condiția să obțină sprijinul unor persoane a căror moralitate nu este pusă în discuție.

Articolul precedentVIDEO: Bătaia Palada Goțiu
Articolul următorMerkel amenință Ungaria
spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...