spot_img
2.2 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăBasarabiaGreșeala strategică a Maiei Sandu

Greșeala strategică a Maiei Sandu

-

Liderul PAS Maia Sandu a comis o greșeală strategică și de aceea a pierdut alegerile prezidențiale din R. Moldova. Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu, a explicat la RFI:

- Reclama -

Reporter: Dodon președinte. Ce înseamnă acest lucru pentru Republica Moldova?

- Advertisement -

Dan Dungaciu: Cred că cel puțin la nivel perceptiv înseamnă un pas înapoi în ceea ce s-a numit parcursul european al Republicii Moldova. De această dată, nici măcar la nivel simbolic, această idea nu mai poate fi invocată, chiar dacă pe fond, concret, din această perspectivă, lucrurile nu se vor schimba foarte mult. Indiferent de președinte perspectivă europeană pentru Republica Moldova nu exista. Însă, nici măcar în termeni simbolici perspectiva aceasta nu mai poate fi invocată. Din acest punct de vedrere, în primul rând, înseamnă o mare dezangajare pentru cei care până acum susțineau proiectul european. Pur și simplu au rămas fără argumente. Nici măcar argumentele de ordin retoric nu mai funcționează. Înainte de aceste alegeri exista în sondajele din Republica Moldova un procent de 80% – 90% nemulțumire publică. După aceste alegeri, nemulțumirea publică, sigur că nu va spori pentru că nu mai are cum, dar cu siguranță se va disipa și în alte canale. Cel puțin pro europenii vor avea o situație complicată în acest moment. Simt cu acuitate că proiectul Republica Moldova, ca proiect ce poate furniza bunăstare, statut, începe să se clatine. Miza acestor alegeri a fost și faptul că Moldova nu mai e un proiect care să merite să fie susținut cu aceeași intensitate.

Reporter: S-au prezentat la urne mai mulți votanți decât în turul întâi. Igor Dodon a fost ales cu 52.4% din voturi, Maia Sandu a obținut 47.6%. Mai este foarte puțin de centralizat. Unde a greșit liderul PAS în această campanie? De ce nu a reușit să îl surclaseze pe socialistul Igor Dodon?

- Advertisement -

Dan Dungaciu: A greșit pe interior. A greșit față de voturile din Republica Moldova, nu față de voturile din exteriorul Republicii Moldova. Din păcate, Maia Sandu s-a cantonat într-un discurs care pivota exclusiv în jurul ideii de bătălie anti-corupție. S-a transformat pentru prima dată într-o bătălie electorală importantă în Republica Moldova. Tema majoră a fost deturnată. Tema majoră în Republica Moldova este bătălia geopolitică. De această dată, Maia Sandu și anturajul ei au ignorat complet chestiunea identitară, chestiunea geopolitică, bătălia dintre est și vest. Nu îmi este foarte limpede de ce au făcut acest lucru.  S-au cantonat exclusiv pe chestiunea anti-corupție, încercând să îl portretizeze pe Igor Dodon ca un candidat corupt, asociat cu Plahotniuc, cu schemele frauduloase din Republica Moldova, deși Igor Dodon nu mai guvernase de vreo șapte ani. Însăși Maia Sandu fusese ministru, chiar în guvernul în timpul căruia a dispărut miliardul sau a fost vândut aeroportul Federației Ruse. Din acest punct de vedere, această obsesie de a ignora geopolitica în numele unei ipotetice națiuni civice moldovenești, care trebuie să treacă peste diferențele etnice, identirare, de orientare est și vest s-a dovedit a fi o greșeală fatală pentru Maia Snadu. Chiar era absurd ca ignorând dimensiunea geopolitică în aceste alegeri, Maia Sandu și suporterii ei așteptau aproape disperați votul diasporei occidentale. Votul disporei occidentale a fost un vot geopolitic pentru Europa, pentru rămânerea în siajul dimensiunii vestice a Republicii Moldova. Mai mult decât atât, dacă ne uităm la faptul că Igor Dodon a primit voturi din regiunea transnistreană cu sprijinul explicit al autorităților din regiunea transnistreană, cu sprijinul explicit al Federației Ruse, este evident că din perspectiva Federației Ruse și a electoratului lui Igor Dodon, votul a fost unul geopolitic. Maia Sandu a ignorat sistematic această realitate și a greșit.

Reporter: Va exista astăzi un protest la Chișinău. Cetățenii sunt nemulțumiți că în diaspora nu au reușit să voteze toți cei care au dorit pentru că au fost cozi uriașe, pentru că s-au terminat buletinele de vot. Vă așteptați la un protest similar celui din 2009?

Dan Dungaciu: Nu. Diferența este prea mare ca să se mai schimbe ceva. Principala problemă a alegerilor este că au fost pierdute în Republica Moldova. Dacă ne uităm pe modul în care s-a votat în centrul Republicii Moldova, nucleul dur al pro-europenilor, al pro-românilor, al celor care spun că se declară români, al celor care vorbesc limba română, acolo participarea a fost sub 50%. Mobilizarea acelei populații din Republica Moldova a fost marele eșec. Din acest punct de vedere nici electoratul cel mai contondent, acea parte a societății civile cea mai radicalizată nu va face din asta o mare miză. Nici ei nu s-au dus la vot fiind într-un fel dezamăgiți de modul în care Maia Sandu a pus problema. Nu mă aștept să fie o asemenea reacție, o ieșire în stradă care să zguduie structura de putere din Republica Moldova. Foarte multă lume a fost dezamăgită de acest mod de a aborda politica în Republica Moldova și nu simt că merită să se mobilizeze ca să schimbe ceva acum.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img