Protest la Chișinău: INVALIDAREA ALEGERILOR

0
188

Aproximativ 1.000 de tineri protestează, luni la amiază, în fața Guvernului Republicii Moldova, în semn de protest față de modul de organizare a celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de duminică, dar și față de victoria socialistului Igor Dodon.

Tinerii, în special studenți, s-au mobilizat pe rețelele de socializare, în baza unui apel al Asociației Obștești „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP). Ei au desfășurat un drapel tricolor de 170 de metri și au scandat lozinci anti-Dodon.

„Unu-doi/ Socialiștii la gunoi”, „Anticipate!”, Jos socialiștii!”, „Jos trădătorii de țară”, „Rușine!” au fost câteva dintre lozincile protestatarilor.

Manifestanții din Piața Marii Adunări Naționale cer invalidarea alegerilor și organizarea unui nou tur de scrutin. Ei consideră că generația tânără nu poate fi reprezentată de președintele ales Igor Dodon.

Liderul ODIP, Vlad Bilețchi, a dat asigurări că manifestația va fi pașnică și că în spatele acesteia nu se află interese politice.

„Acest protest nu va deveni violent, va fi pașnic. Acest protest nu reprezintă o mișcare politică, nu ne transformăm în mișcare politică, nu revendică drepturi pentru nimeni. Revendicăm drepturile pentru cetățenii Republicii Moldova. Vrem organizarea turului trei, în cadrul căruia să avem parte de dreptate și de egalitate. Să câștige cel mai corect și cel mai onest dintre candidați, nu prin fraudă, nu prin mizeriile care s-au făcut aici, în Republica Moldova (…) Nu repetăm scenariul din 7 aprilie. Nu ne lăsăm manipulați, nu luăm pietre, nu distrugem clădiri, că nu clădirile sunt de vină. De vină sunt oamenii, cei care au fraudat, care au făcut-o intenționat”, a afirmat Bilețchi.

Potrivit acestuia, lipsa buletinelor de vot la anumite secții de votare din străinătate, cumpărarea voturilor, pierderea a 6.000 de buletine de vot care ar fi trebuit să ajungă la alegătorii din Portugalia, violențele asupra observatorilor sunt câteva dintre neregulile din ziua alegerilor.

Organizatorii acțiunii anunță că vor depune contestații la Comisia Electorală Centrală, la Curtea Constituțională față de rezultatul alegerilor. În același timp, ei vor înainta scrisori către ambasadele României, Statelor Unite ale Americii și Germaniei prin intermediul cărora vor cere să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Protestul este unul autorizat, el urmând să se desfășoare până la ora 21.00.