spot_img
0.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 16, 2024
AcasăActualitateGerman Marshall Fund: Liderii României sunt iresponsabili

German Marshall Fund: Liderii României sunt iresponsabili

-

- Reclama -

Alina Inayeh, consiliera președintei German Marshall Fund, think-tank german din SUA, și fosta șefă a biroului Freedom House din Ucraina și National Democratic Institute din Rusia, avertizează azi, într-un interviu pentru Deutsche Welle, asupra faptului că România nu are viziuni politice proprii, ci urmează neabătut dispozițiile de la Washington și Bruxelles. De asemenea, Inayeh vorbește despre riscul ca în România să se accentueze sentimentele naționaliste, inclusiv anti-maghiare și anti-ucrainene, transmite Inpolitics.

Despre incompetenții și incapabilii care conduc UE

”Dintr-un conglomerat de state care credeau în democrația liberală, Europa tinde să se transforme într-un continent în care ia avânt iliberalismul”afirmă Inayeh.

”Este vorba despre un nou val de populism alimentat de criza economică, de criza energetică, de tot ceea ce înseamnă implicațiile războiului. Dar criza diplomatică, politică și în general toate aceste crize suprapuse au scos la iveală ceva mai grav: criza elitelor politice. Sunt oameni incompetenți și incapabili să gestioneze o criză de asemenea anvergură la vârful Comisiei Europene, dar a fost și cazul fostului guvern din Marea Britanie. Mă gândesc că Macron și Scholz plus echipele lor nu se descurcă prea bine. Totuși, ei sunt de un alt calibru decât a fost Liz Truss sau decât Ursula von der Leyen, dar nici ei, nici cei din jurul lor nu au o viziune cu privire la ieșirea din criză, referitoare la sfârșitul războiului sau la pacea care ar urma”.

Lipsa de responsabilitate a liderilor români creează țării vulnerabilități

Vorbind despre România, Inayeh afirmă că ”i se dezvăluie o oarecare limitare în a desena ceea ce urmează post-conflict și interesele pe care ar trebui să le urmărească acum, dar și după terminarea războiului. Este o lipsă de viziune și o foarte mare conformare la idei și viziuni care vin din altă parte decât de la București. Planurile pe care le are România sunt desenate la Washington și la Bruxelles, nu la București, ceea ce până la un punct este normal, totuși Bucureștiul ar trebui să aibă mult mai mult de spus. Ar trebui să aibă niște cereri, niște puncte de vedere mai bine conturate, ar trebui să împingă mult mai multe cerințe politice decât o face acum.

Eu cred că principalele vulnerabilități interne țin de lipsa de responsabilitate a liderilor politici, lipsa de viziune în ceea ce privește dezvoltarea sustenabilă. În continuare văd că problemele economice sau energetice se rezolvă prin tot soiul de peticeli. Mi se pare că România nu ia în serios situația în care se află: e o situație complicată, suntem în proximitatea războiului, ne aflăm în apropierea unei mări blocate și nu văd pe nimeni la București care să caute soluții”.

Naționalismul ar putea deveni politică de stat

”Naționalismul ar putea deveni politică de stat, fiindcă România e lângă război, mi-e teamă că peste tot va crește naționalismul, inclusiv în Ucraina, dacă războiul se termină cumva cu o soluție care să nu o mulțumească. Și naționalismul moldovenesc ar putea crește. UE a făcut promisiuni care nu pot fi îndeplinite atât R. Moldova, cât și Ucrainei, iar de aici vor veni alte nemulțumiri. Românii sunt profund ancorați în Vest, nu pot deveni nici pro-ruși, dar e posibil să se accentueze sentimentul anti-maghiar și chiar anti-ucrainean” mai spune Inayeh.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img