spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalizeMeloni crește deficitul bugetar pentru a finanţa măsurile de susţinere pentru gospodării...

Meloni crește deficitul bugetar pentru a finanţa măsurile de susţinere pentru gospodării şi întreprinderi

-

Noul premier italian Giorgia Meloni a revizuit ţinta de deficit public al ţării pentru 2023 la 4,5% din PIB pentru a finanţa măsurile de susţinere pentru gospodării şi întreprinderi, relatează vineri AFP citând surse guvernamentale conform Agerpres.

- Reclama -

Predecesorul său Mario Draghi a prognozat în septembrie un deficit de 3,4% din PIB, cu o legislaţie constantă. Diferenţa dintre cele nouă previziuni înseamnă circa 21 de miliarde de euro suplimentare, conform foii de parcurs economice adoptate vineri seară de consiliul de miniştri.

În paralel, guvernul Meloni a revizuit în creştere previziunea de creştere economică pentru acest an, la 3,7%, faţă de 3,3% prognozat de Draghi.

Anunţul surpriză de la 31 octombrie privind o creştere a PIB cu 0,5% în al treilea trimestru, când guvernul şi experţii Parlamentului anticipau o scădere uşoară, se află probabil în spatele acestei decizii şi ar urma să crească marja de manevră bugetară a Giorgiei Meloni, comentează France Presse.

Ministrul economiei Giancarlo Giorgetti a menţinut previziunea de creştere de 0,6% pentru 2023 avansată de guvernul lui Mario Draghi, în care a fost ministru al dezvoltării economice.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră totuşi inevitabilă o recesiune anul viitor în Italia, cu un recul al PIB-ului de 0,2%.

Giorgetti, reprezentant al aripii moderate a Ligii (extrema dreaptă) lui Matteo Salvini, ar urma să adopte o abordare bugetară prudentă şi să aplice măsuri electorale în doze mici.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img