spot_img
13.5 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăhighlightGeneral american: ISIS va încercă să infiltreze teroriști în SUA sub acoperirea...

General american: ISIS va încercă să infiltreze teroriști în SUA sub acoperirea de refugiați/ Președintele Comisiei pentru securitate internă din Congres: SUNTEM ÎN PERICOL

-

Militanții organizației Statului Islamic vor încerca să intre în Statele Unite sub pretextul că ar fi refugiați din Siria, a declarat generalul american John Allen pentru ABC News.

Declarația vine în urma anunțului de la Casa Albă, joi, că vrea să crească numărul de refugiați din Siria  de la 1.500 până în 2015 la aproximativ 10.000 în anul fiscal 2016, care începe la 1 octombrie pe fondul crizei refugiaților.

- Advertisement -

Allen a precizat că în opinia sa FBI va rezista acestei operațiuni.

Un congresman republican s-a declarat duminică foarte preocupat de propunerea Administrației Obama ca Statele Unite să preia 10.000 de refugiați sirieni, în opinia respectivului parlamentar existând riscul ca gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) să profite și să se infiltreze astfel în SUA, relatează AFP.

- Advertisement -

‘Din punctul de vedere al securității naționale, amintesc declarațiile lansate chiar de SI, care a spus: ‘Vom folosi și vom exploata criza refugiaților pentru a ne infiltra în Occident’, iar acest lucru mă îngrijorează’, a declarat postului ABC Michael McCaul, președintele Comisiei pentru securitate internă din Congres.

Și alți responsabili americani au recunoscut existența unui asemenea pericol, cum este generalul în retragere John Allen, fost comandant al forțelor americane în Afganistan și în prezent trimis special al Casei Albe pe lângă coaliția antijihadistă condusă de SUA. Dar acesta din urmă consideră totuși că eficiența actualelor proceduri pentru verificările de securitate va permite filtrarea refugiaților.

Însă Michael McCaul nu pare foarte convins de astfel de explicații. ‘Responsabilii FBI, ai Ministerului pentru Securitate Internă (Homeland Security) și ai serviciilor de informații au venit în fața comisiei mele și mi-au spus că nu avem pe teren, în Siria, sistemele care să permită verificarea completă a refugiaților’, explică parlamentarul republican.

Dincolo de riscul infiltrării unor islamiști radicali printre refugiați, problema imigrației în ansamblu a devenit un subiect fierbinte pentru candidații la învestitura republicană în vederea alegerilor prezidențiale de anul viitor.

De la începutul războiului din Siria, pe teritoriul american au ajuns circa 1.800 de refugiați sirieni. Casa Albă a anunțat joi că încă cel puțin 10.000 de refugiați sirieni vor fi primiți în SUA până la sfârșitul anului viitor. Odată ajunși în SUA, autoritățile americane le vor examina cererile de azil într-un interval de timp cuprins între un an și jumătate și doi ani.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img