GAZPROM negociază preluarea unor active OMV în România, printre care cele din Marea Neagră

0
599

Grupul austriac OMV a „batut palma de principiu” cu gigantul rus Gazprom, la sfarsitul anului trecut, pentru un schimb de active, care implica Romania au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse importante din domeniul petrolier.

OMV ar urma sa primeasca acces la explorarea si exploatarea unor zacaminte foarte mari in Siberia. In schimb, Gazprom ar urma sa preia rafinaria Petrobrazi de la Ploiesti, detinuta de OMV Petrom si benzinarii din Bulgaria. Rusii ar mai solicita, in cadrul acestui aranjament, sa devina parteneri in proiectele pe care OMV le dezvolta impreuna cu americanii de la ExxonMobil. OMV Petrom si ExxonMobil detin licente de explorare si exploatare in Marea Neagra, pe teritoriul Romaniei.

Despre o apropiere intre OMV si Gazprom au aparut informatii in spatiul public inca din 2014, insa relatia dintre cele doua grupuri s-au intensificat dupa schimbarea managementului. Inainte sa ajunga la OMV, Rainer Seele a fost presedinte al Camerei de comert Germania- Rusia si presedintele Consiliului de Administratie al companiei germane Wintershall, pozitii de conducere din care a avut relatii de business foarte apropiate de Gazprom.

Grupul austriac nu a negat informațiile.

Orice ipoteza privind schimbul de active este falsa, fiind la inceputul procesului de negociere, iar deciziile nu sunt inca luate, a comentat OMV informațiile