Cercetători chinezi trag un nou semnal de alarmă. Intr-un studiu publicat de revista științifică americană PNAS, ei anunță că au descoperit un nou virus de origine porcină. Ce știm despre el și cât de periculos ar putea deveni pentru om?, transmite Radio France Internationale.
Botezat G4, descendent genetic al lui H1N1, virusul care a provocat pandemia din 2009, prezintă “toate caracteristicile esențiale” capabile să provoace o nouă epidemie, alertează cercetătorii chinezi. Cu alte cuvinte, G4 se readaptează foarte repede pentru a infecta oamenii, insistă autorii, toți universitari și oameni de știință de la centrul de prevenire și combatere a bolilor chinezești.
Studiul publicat în revista PNAS este vast : din 2011 până în 2018 s-au realizat 30.000 de teste nazale pe porci din abatoarele a zece provincii chinezești și într-un spital veterinar. S-au putut astfel izola 179 de viruși ai gripei porcine, majoritatea fiind din noua varietate care avea să devină majoritară a porci începând cu 2016. Cercetătorii au realizat apoi diverse experiențe în laborator și pe dihori, animale des utilizate în cercetarea gripei întrucât simptomele lor sunt similare cu cele ale oamenilor: fac febră, tușesc și strănută.
Astfel, cercetătorii au observat că virușii G4 infectează mai ușor, se multiplică mai repede în celulele umane și provoacă la dihori simptome mai grave decât ceilalți viruși. In plus, imunitatea obținută după contactul cu virușii umani ai gripei sezoniere nu protejează contra viruslui G4.
Cealaltă veste proastă este că mulți – circa 10 procente – dintre muncitorii care au lucrat cu acești porci erau infectați. Dovadă că virusl a trecut déjà la om. Intrebarea care se pune acum este dacă G4 se poate sau nu transmite de la om la om.