Scandalul românilor din Ucraina. Ce spune Titus Corlățean

0

Senatorul PSD Titus Corlățean a afirmat, marți, că așteaptă „cu interes” să se ajungă la un „rezultat concret” la capătul întrevederii pe care Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, o va avea cu omologul său ucrainean, în condițiile în care etnicii români din Ucraina au sesizat Parlamentul României cu privire la planurile Kievului de a reconfigura regiunile statului, într-un demers ce ar putea conduce la căderea comunităților românești din țara vecină în irelevanță ca număr de cetățeni, inclusiv în solicitarea dreptului la educație.

Demnitarul social-democrat susține că Parlamentul României a fost sesizat de către Consiliul Național al Românilor din Ucraina în legătură cu reforma administrativ-teritorială pregătită de Kiev. Reconfigurarea regiunilor însă „îi plasează” pe etnicii români din țara vecină „într-o formulă mult diluată ca proporție”, deși la ora actuală ei sunt majoritari în nordul Bucovinei. De altfel, în ultimii anii, comunitățile românești din Ucraina au reclamat în mai multe rânduri că drepturile lor sunt încălcate, fie că vorbim despre dreptul la educație sau alte situații similare.

„Pe scurt, este vorba de reconfigurarea regiunilor din acest stat, un drept suveran al oricărei ţări de a recurge la o astfel de reformă administrativă. Pe noi, însă, ne preocupă foarte mult ceea ce Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina ne-a semnalat în legătură, în esenţă, cu tentaţia autorităţilor ucrainene, motivată, este adevărat, de contextul de securitate intern şi extern al Ucrainei pe care îl înţelegem, respectiv reconfigurarea unor regiuni în care etnicii români din Ucraina, cetăţeni loiali ai statului ucrainean, îi plasează pe aceştia din urmă, în perspectivă, într-o formulă mult diluată ca proporţie. Adică, regiuni în care, să spunem, luăm Bucovina Cernăuţi, în care ei sunt majoritari în clipa de faţă, vor deveni extraordinar de minoritari, dacă îmi permiteţi acest lucru, undeva între 8 şi 15% sunt anumite estimări, ceea ce-i face total nerelevanţi, inclusiv în solicitarea dreptului la educaţie, care şi acela a fost afectat, ştiţi bine, de legislaţia Ucrainei în materie de educaţie”, a afirmat Titus Corlățean, în plenul Parlamentului, potrivit Agerpres.