Franța acuză Belgia că este împotriva intereselor europene

0
139

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că „regretă” decizia guvernului belgian de a cumpăra avioane de luptă F-35 americane „în locul unei oferte europene” şi a afirmat că această decizie este „contrară intereselor europene”, transmit AFP și Agerpres.

Joi, guvernul de la Bruxelles a anunţat că Belgia a ales avioane de luptă F-35 produse de compania americană Lockheed Martin, în detrimentul aeronavelor Typhoon ale consorţiului european Eurofighter şi Rafale ale producătorului francez Dassault, pentru a-şi înlocui flota îmbătrânită de avioane F-16. Valoarea aeronavelor, care ar urma să fie livrate până în 2023, este estimată la 3,6 miliarde de euro.

Premierul belgian Charles Michel a precizat că este vorba de o serie de achiziţii militare grupate ce cuprind de asemenea drone, fregate, detectoare de mine şi vehicule blindate, din care o parte au fost deja anunţate şi cu care Belgia se va dota „atât în cadrul NATO cât şi în cadru european”.

Preşedintele francez, aflat în Slovacia într-o vizită consacrată proiectelor sale privind Europa, inclusiv Europa apărării, a explicat că „oferta franceză a ajuns după termenul de închidere”.

„Regret alegerea făcută. Nu era doar oferta Rafale, mai era şi Eurofighter, o ofertă realmente europeană. Decizia este legată de o procedură belgiană, de constrângerile politice din această ţară, dar strategic este contrară intereselor europene”, a adăugat Macron.