spot_img
9.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAnalizeFrancezii de la colosul TotalEnergies acuzați de "complicitate la crime de război"...

Francezii de la colosul TotalEnergies acuzați de „complicitate la crime de război” în Ucraina

-

O plângere pentru complicitate la crime de război a fost depusă la Paris împotriva companiei TotalEnergies, acuzată că a permis fabricarea de carburant în Rusia ce a fost utilizat de avioanele implicate în războiul din Ucraina. Gigantul energetic francez neagă acuzația, transmite RFI.

Plângerea a fost depusă la biroul procurorului național antiterorist, competent pentru a ancheta crime de război.

- Advertisement -

La originea plângerii se află un ONG francez, din Bordeaux care se prezintă drept un organism care militează pentru protejarea drepturilor umane și apărarea persoanelor afectate de industrializare. Plângerea este contra-semnată și de asociația ucraineană Razom we stand, o organizație care cere un embargo asupra importurilor de energie din Rusia.

Contactat de AFP, gigantul francez de energie, califică acuzația de „complicitate la crime de război” drept „nefondată, calomniatoare și scandaloasă”.

- Advertisement -

În plângere se amintește că TotalEnergies deținea, până la finele lui august, 49% din Terneftegaz –  societate care exploata un zăcământ în Rusia. În august, TotalEnergies a vândut partea sa societății Novatek – numărul doi în domeniul gazului în Rusia. Dar, TotalEnergiesdeține aproape 20% din acțiunile Novatek.

Un articol publicat în august de Le Monde și bazat pe o anchetă realizată de ONG-ul Global Witness, arată că exact acest zăcământ al TotalEnergies aproviziona o rafinărie din Siberia care producea carburantul utilizat pentru aprovizionarea avioanelor rusești implicate în războiul din Ucraina.

În urma articolului, gigantul francez al energiei, criticat pentru că a rămas în Rusia, a dat asigurări că nu mai produce kerosen pentru armata rusă.

Si tot ca răspuns la articolul din Le Monde, TotalEnergies a respins „categoric”, afirmațiile ONG-ului Global Witness și a precizat că „produsele obținute de la zăcământul din Rusia au fost exportate și, deci, nu este posibil ca ele să fi fost utilizate de armata aeriană rusă”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img