Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a recunoscut recent că statul evreu a acceptat „să partajeze cu Pfizer şi cu restul lumii toate datele statistice care pot ajuta la dezvoltarea unor strategii pentru a învinge noul coronavirus”.
Acordul cu Pfizer are scopul de a-i permite Israelului să devină „prima ţară din lume care iese din pandemia de coronavirus”, a repetat în urmă cu câteva zile şeful guvernului israelian, care speră să repornească economia ţării până la alegerile legislative programate pe 23 martie.
Potrivit lui Tehilla Shwartz Altshuler, specialistă în protejarea datelor private la Institutul pentru Democraţie din Israel, un centru de analiză politică din Ierusalim, digitalizarea pe scară largă a datelor medicale din Israel reprezintă „un atu unic”.
„Într-o lună sau şase săptămâni, Israelul poate să ofere grupului Pfizer date despre milioane de persoane”, a declarat ea pentru AFP, subliniind că această partajare a datelor ar fi trebuit să facă subiectul unei dezbateri publice, cu atât mai mult cu cât mulţi israelieni se tem că datele lor personale vor fi transmise fără eliminarea elementelor de identificare, procedură care le-ar asigura anonimatul.
„Israelul, care se laudă în aceste zile că este „Naţiunea Vaccin”, a făcut oare din populaţia sa un grup de cobai?”, se întreabă jurnaliştii de la AFP.
Un lucru este sigur, afirmă tot jurnaliştii francezi, care o citează pe aceeaşi specialistă: campania de vaccinare este până în prezent „cel mai mare experiment realizat pe oameni în secolul al XXI-lea”.