spot_img
13.8 C
București
joi, ianuarie 9, 2025
AcasăhighlightFost consilier prezidențial sare în apărarea SRI

Fost consilier prezidențial sare în apărarea SRI

-

Este absolut clar că SRI în momentul acesta este obstrucționat în activitatea sa. Asta nu înseamnă că SRI nu își asumă punctul de vedere al Curții Constituționale, ceea ce, de altfel, au și spus în comunicat. Dar în activitatea lor de zi cu zi, ce puțin cât toate aspectele legate de decizia Curții se vor lămuri, SRI este obstrucționat în activitatea sa. În acest moment, faptul că ei semnalează că activitatea instituției este influențată negativ, este un element care trebuie luat în calcul,  declarat la RFI fostul consilier prezidențial Iulian Fota.

- Reclama -

FRAGMENTE DIN INTERVIU:

- Advertisement -

Ce s-ar putea întâmpla când vorbim de afectarea securității naționale?

I.F: Spioni să-și facă spionajul împotriva României fără să fie prinși, teroriști să-și întreprindă acțiunile împotriva României fără să fie depistați și să se poată preveni cu succes sau cu același succes operațiunile lor, fapte grave de corupție să se petreacă fără să fie depistate, contracarate, eventual, ulterior pedepsite. Asta înseamnă obstrucționarea SRI-ului în activitățile pe care le are. Și pe anumite zone SRI are responsabilități extrem de mari, extrem de bine conturate, extrem de importante. Numai dacă ne gândim la contraspionaj. Este principala instituție responsabilă de contraspionaj în România. Eu cred că punctul lor de vedere contează și trebuie luat în calcul. Nu poate fi discutat public pentru că e o zonă foarte sensibilă, dar eu sunt convins că va urma undeva o discuție asupra tuturor acestor aspecte. Așa cum, iarăși, trebuie lămurite toate celelalte aspecte legate de funcționarea DNA, DIICOT, pentru că aceste instituții, exact acum când lupta anti-corupție este la apogeul său, trebuie sprijinite să își facă treaba.

- Advertisement -

-Soluția de unde ar putea să vină? Curtea a taxat faptul că SRI nu este organ de cercetare penală, ceea ce este stabilit și în statutul Serviciului Român de Informații. Cum rezolvăm?

I.F: Niciodată SRI-ul nu a avut pretenția să își asume responsabilitatea anchetelor penale. Acesta este un alt aspect al discuției pe care o avem în acest moment. Ce mă îngrijorează pe mine este faptul că dincolo de această speță care este destul de clar conturată, în momentul acesta, SRI-ul este supus unui proces de denigrare, de murdărire. Aproape că stau și mă gândesc dacă un judecător are reputația afectată se adresează CSM-ului ca să fie apărat. SRI-ul când este mânjit și murdărit cu tot felul de aberații și tot felul de acuze nefondate, cui trebuie să i se adreseze ca să i se apere onoarea, pentru că acesta este un alt plan pe care nimeni nu îl ia în calcul. Nimeni nu îi poate reproșa SRI-ului real, pe fond ceva în activitatea sa. De ce ne tot temem de acesată instituție și o tot acuzăm de toate rele din lume?

– SRI nu și-a asumat un statut de organ de cercetare penală. Totuși, făcea aceste interceptări. Acum Curtea vine și taxează.

I.F: Nu de capul lor. Aici iar este un lucru care trebuie spus. Nu SRI și-a asumat acele responsabilități.  Acele responsabilități i-au fost trasate de către stat, lucru care a fost știut. Nu a fost nimic secret în această chestiune, nu l-am aflat ieri sau alatăieri. Și aici ne comportăm de parcă brusc ne-am dat seama de ceea ce face SRI-ul. Curtea Constituțională este abilitată și are foarte multă competență pe probleme de drept, pe probleme juridice, dar Curtea nu are competență pe chestiuni de securitate națională. Chiar aș fi curios să știu cine dă expertiză Curții Constituționale pe securitate națională. De ce spun acest lucru? Pentru că nu a existat o discuție de specialitate între SRI și Curte pe fondul acestei chestiuni, așa cum nu a existat nici când s-a discutat legea securității cibernetice, unde Curtea iarăși a dat o decizie care o fi corectă din punct de vedere juridic, dar este complet impracticabilă din punct de vedere al securității naționale. Știu că SRI-ul s-a oferit să dea expertiză, să explice niște lucruri, să pună pe masă niște elemente tehnice Curții și Curtea a refuzat acest dialog. Aici este ceva ce nu mi se pare în regulă.

-Suntem în această situație încurcată, Iulian Fota, care e linia de mijloc? De unde ar putea veni o soluție?

I.F: În primul rând trebuie să fie o discuție tehnică, obiectivă și lipsită de patimă. Repet, pe fondul unei discuții firești, necesare, se suprapune un alt cor. Corul celor care urăsc SRI-ul pentru că SRI-ul joacă un rol foarte important în combaterea corupției. Nu mă feresc să spun asta, SRI-ului i se plătește o poliță în momentul acesta.

-Cine îi plătește polițe SRI-ului?

I.F: Toți cei care sunt nemulțumiți de contribuția pe care ei au avut-o la deblocarea acestei lupte împotriva corupției. Eu văd aici un mesaj foarte clar pe care tot felul de cercuri de interese îl dau SRI-ului, de genul „mai potoliți-va”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img