Home Analize Foreign Affairs: Coronavirusul a eșuat globalizarea

Foreign Affairs: Coronavirusul a eșuat globalizarea

0

Noul coronavirus se profilează ca un puternic test de stres pentru globalizare, scrie revista americană Foreign Affairs, transmite RFI:

Pe măsură ce lanțurile de aprovizionare se descompun, statele încep să controleze aprovizionarea medicală și se grăbesc să limiteze călătoriile, criza forțează o reevaluare majoră a economiei globale interconectate.

Nu numai că globalizarea a permis răspândirea rapidă a bolilor contagioase, dar a favorizat o interdependență profundă între companii și națiuni, care le face mai vulnerabile la șocuri neașteptate. Acum, firmele și țările deopotrivă descoperă cât de vulnerabile sunt.

Dar lecția noului coronavirus nu este că globalizarea a eșuat. Lecția este că globalizarea este fragilă, în ciuda sau chiar din cauza beneficiilor sale. Timp de zeci de ani, eforturile imense ale companiilor de a-și crește competitivitatea au generat o bogăție fără precedent.

Globalizarea a creat, de asemenea, un sistem complex de interdependență.

Companiile au creat lanțuri de aprovizionare la nivel mondial, dând naștere unei rețele încâlcite care țes împreună economia mondială. Componentele unui anumit produs dat ar putea acum să provină din zeci de țări.

Și pe măsură ce producția a devenit globală, țările au devenit de asemenea mai interdependente, deoarece nici o țară nu putea controla toate bunurile și componentele de care avea nevoie economia sa. Economiile naționale au fost subsumate unei vaste rețele globale de furnizori.

Întrucât factorii de decizie din întreaga lume se luptă pentru a face față noului coronavirus și consecințelor acestuia, va trebui să se confrunte cu faptul că economia globală nu funcționează așa cum au crezut .

Furnizorii cu o singură sursă sau regiunile lumii care se specializează într-un anumit produs pot crea o fragilitate neașteptată în momentele de criză, determinând ruperea lanțurilor de aprovizionare. În următoarele luni, multe alte vulnerabilități se vor arăta.

Rezultatul poate fi o schimbare în politica globală. Având în vedere sănătatea și siguranța cetățenilor lor, țările vor putea decide să blocheze exporturile sau să sechestreze produse critice, chiar dacă acest lucru face rău aliaților și vecinilor.

O astfel de retragere din globalizare ar face din generozitate un instrument de influență și mai puternic pentru statele care și-o pot permite.

Până în prezent, Statele Unite nu au fost lider în răspunsul global la noul coronavirus și au cedat cel puțin o parte din acest rol Chinei. Această pandemie reformează geopolitica globalizării, iar Statele Unite nu se adaptează”, atrage atenția Foreign Affairs.

Ad

Exit mobile version