spot_img
24.4 C
București
duminică, septembrie 8, 2024
AcasăAnalizeFermierii români furioși că Bruxelles-ul ii bagă în faliment cu complicitatea statului...

Fermierii români furioși că Bruxelles-ul ii bagă în faliment cu complicitatea statului român din cauza Ucrainei

-

Fermierii români avertizează că vor falimenta dacă nu-și vând produsele, iar suma de 10 milioane de euro propusă a fi alocată României din rezerva de criză a UE este „ridicol de disproporționată”, anunță mai multe federații de fermieri conform RFI.

- Reclama -

Federația Națională PRO AGRO, LAPAR și UNCSV, în numele fermierilor și cooperativelor din România, anunta intr-o scrisoare deschisă că agricultorii se lovesc de dificultăti majore in contexul prelungirii conflictului armat din Ucraina. Adoptarea de către Consiliu a regulamentului care permite liberalizarea temporară a comerțului, precum și alte concesii comerciale cu privire la anumite produse ucrainene, au generat, pe lângă efectele dorite, consecințe colaterale negative, care au afectat direct activitatea și stabilitatea financiară a fermierilor români, determinându-le pierderi contabile, situații financiare deteriorate, constituiri de TVA și impozit pe diferențele negative și suportarea costurilor generate de aceste situații, mai spun fermierii, anunta Mediafax.

- Advertisement -

România se află din martie 2022 sub presiunea fluxurilor ucrainene. Tarifele pentru diferitele componente ale logisticii au crescut de cel puțin 5 ori, iar fermierii români au fost penalizați din cauza costurilor ridicate. Disponibilitatea mijloacelor de transport: vagoane, camioane, barje, etc. a constituit un alt impediment major, pentru că toate au fost deviate către punctele de trecere pentru a transporta marfa ucraineană, proprietarii firmelor de logistică au fost atrași de prețurile mari plătite de vânzătorii ucraineni. Volumele suplimentare de marfă ucraineană au exercitat presiuni extreme asupra prețurilor, creând mari scăderi pe piața grâului, porumbului, rapiței, cărnii de pasăre și ouă, miere sau lapte. Fermierii mai  arată că suma de 10 milioane de euro propusă a fi alocată României din rezerva de criză a UE este „ridicol de disproporționată” în raport cu pagubele grave suferite de sectorul agricol românesc. Compensările primite de fermieri ar fi absolut neglijabile și fără niciun efect. Suma necesară este de cel puțin 200 milioane de euro, mai spun agricultorii în scrisoarea deschisă care mai mentioneaza că România a oferit sprijin necondiționat pentru refugiații ucraineni și a contribuit fără rezerve la facilitarea tranzitului produselor agricole din Ucraina către statele din Uniunea Europeană și către destinații terțe.

Polonia va primi 30 de milioane de euro, Bulgaria va primi 16 milioane iar România va primi cei mai puțini bani, 10 milioane de euro.O sumă ridicol de disproporționată față de nevoile actuale,   spun fermierii. Dupa ce piața a fost invadată cu cereale ieftine din Ucraina, agricultorii români  avertizează că vor intra în faliment dacă nu-și vând produsele,  după cum declară la RFI Nina Gheorghiță, vicepresedinta Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img