Am văzut de curând fotografii cu un ambasador care a dat lecţii de moralitate României şi în sprijinirea anticorupţiei, la petrecerea căruia a participat Ovidiu Tender, a declarat miercuri seară la România Tv Elena Udrea.
Ambasadorul la care face referire Udrea este cel al Olandei. De fapt, fostul ambasador al Regatului Țărilor Jos la București până anul trecut, Matt Hijs Van Bonzel.
Culisele sunt însă foarte interesante.
Omul de afaceri Ovidiu Tender, în prezent condamnat la închisoare, a fost anchetat de procuratura olandeză, dar spălat de olandezi într-un dosar împreună cu autoritățile române după 2005.
În martie 2003, procurori olandezi au fost la București să îl audieze pe Tender într-o celebră afacere cu servicii secrete și spălare de bani.
Așa numita afacere Matser.
Banii provenind din banca Santander din Bogota, Columbia, ar fi urmat sa intre in conturile firmei Tender SA din Timisoara. La audieri, Matser ar fi recunoscut ca sarcina lui in operatiune era sa falsifice documente pentru a ascunde sursa reala a banilor, o tara cunoscuta ca fiind implicata in producerea si traficul de droguri. Trebuia sa para ca banii provin din afaceri legale cu petrol si mine din America de Sud ale firmei Tender.
Tender a fost cooptat în afacere, in aprilie 2001, cu ocazia unei reuniuni de la Bucuresti a serviciilor secrete din mai multe tari NATO si candidate la aderare.
Willem Matser, cetățean olandez, a participat, anul trecut, la doua reuniuni ale serviciilor secrete din tarile NATO si candidate tinute in Romania: cea din aprilie 2002, de la Sinaia, cand ar fi fost cooptat in afacerile firmei Tender, si cea din septembrie 2002 de la Snagov, la care unul dintre sponsori a fost chiar Ovidiu Tender, patronul firmei timisorene.
Maiorul Willem Matser, fost inalt oficial NATO arestat la 3 februarie 2002, sub acuzatia ca a intermediat transferuri ilegale de bani din Columbia pentru firma Tender SA din Timisoara, a fost membru al biroului consilierului special pentru Europa Centrala si de Est al secretarului general al NATO, Chris Donnely.
El a laudat atunci prezenta printre sponsorii seminariilor spionilor a unor firme private din Romania, cu precadere a societatilor Tender Group si Frank Timis Trust, considerand “generosul” gest drept un semn de “normalitate”.
Matser avea un interes in societatea lui Ovidiu Tender (achizitionarea a 45 la suta din active contra 140 milioane de dolari si, apoi, participarea in “tandem” la privatizarea Petrom). Tender avea la randul lui un interes in firma lui Frank Timis/ Rosia Montana – Gold Corporation. Un alt om cheie în afacere a fost șeful de atunci al Departamentului pentru Securitate Națională, Ioan Talpeș.
Mai apoi Tender a intrat sub influența lui Florian Coldea, acum prim adjunct al directorului SRI.
Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a făcut și ea dezvăluiri despre relația Tender-Coldea.
Afacerea Olanda-Tender-SRI aparent uitată pare-se că va exploda în curând. Cel puțin mediatic.