Home Dezvaluiri EXPLOZIV CAZUL CARE VA ZGUDUI ROMÂNIA: Avocatul Lele apară Episcopia Greco-Catolică de...

EXPLOZIV CAZUL CARE VA ZGUDUI ROMÂNIA: Avocatul Lele apară Episcopia Greco-Catolică de Oradea în procesul cu DNA. Legătura cu cazul Panait, Năstase, Ponta și PSD

0

Din informatiile primite de Flux24 din surse judiciare, confirmate si de Episcopia Greco-Catolica de Oradea, unul dintre aparatorii reprezentantilor Episcopiei Greco-Catolice de Oradea in procesul cu DNA este avocatul Alexandru Lele.


DNA, prin procurorul Dan Chirculescu, il acuza in baza unui denunt pe episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea ca a dat mita primarului din Beius “cu obținerea unui folos necuvenit pentru biserica greco-catolică”. In acelasi dosar mai este acuzat si administratorul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea impreuna cu contabila.

Legatura Lele – Panait

cristian_panait_deceeu
Avocatul Alexandru Lele a devenit celebru in 2001 cand, in calitate de procuror, l-a arestat pentru trafic cu produse petroliere pe Alexandru Tarau, fiul prefectului PSD de Bihor de la acea vreme si important sponsor al PSD la alegerile din 2000.

Arestarea sponsorului PSD a starnit reactia imediata a premierului de la acea vreme, Adrian Nastase, care a spus public ca nu crede in “arestarile de vineri seara”. La doua zile dupa aceasta iesire, Alexandru Tarau a fost eliberat si a fugit in America.

Procurorul Lele a acuzat imixiunea politicului in justitie si a spus: “Năstase a intrat cu bocancii în anchetele penale”.

La scurt timp dupa aceasta reactie, un fost partener de afaceri de-al lui Tărău îl denunță, din închisoare, pe anchetatorul Lele.

Suspectat de corupție, procurorul Lele intră în investigarea Biroului de Anchete Speciale din cadrul Parchetului General, care-l trimite la Oradea pe tânărul procuror Cristian Panait, pentru a-l investiga pe Lele.

Percheziția la domiciliul din Oradea al procurorului Alexandru Lele eșuează. Eșuarea percheziției este preluată de mass-media, povestea capătă conotații politice.

Cristian Panait se prezintă la sediul Parchetului General pe 1 aprilie 2002 și dispune scoaterea de sub urmărire penală a procurorului Alexandru Lele. Ordonanța de scoatere de sub urmărire penală a lui Lele avea să fie infirmată în aceeași zi de șefii procurorului Panait.

Cristian Panait a decedat nouă zile mai târziu ca urmare a unei sinucideri controversate.

Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a redat in 2012 o investigatie jurnalistica potrivit căreia înaintea sinuciderii lui Panait a existat o divergență între acesta și fostul procuror Victor Ponta, care devenise de curând șef al corpului de control în cabinetul Năstase.

Ponta era doctorant a lui Nastase si ar fi fost interesat ca Panait, la vremea aceea doctorand al Rodicăi Stănoiu, ministrul justiției din cabinetul Năstase, să-l găsească vinovat pe Alexandru Lele.

Vorbind despre moartea lui Panait, Alexandru Lele a spus in 6 mai 2014: „Victor Ponta se teme de adevăr, în cazul morţii lui Cristian Panait.”

Legatura Lele – Chirculescu

Dupa sinuciderea procurorului Cristian Panait, Alexandru Lele a continuat sa fie investigat din ordin politic de la PSD, de data aceasta de procurorii Dan Chirculescu si Ioan Moldovan, cel din urma devenit ulterior procuror sef al sectiei teritoriale DNA Oradea.

Alexandru Lele a fost in cele din urma achitat de zecile de capete de acuzare aduse impotriva sa de procurorii de la DNA Oradea, Chirculescu si Moldovan, și a fost reabilitat, iar apoi s-a pensionat din magistratura si a intrat in avocatura.

Legatura Chirculescu – PSD


Raspunsul la comenzile politice din partea PSD a actualului procuror DNA, Dan Chirculescu (foto), nu s-au rezumat numai la cazurile Panait si Lele.

Un alt caz de notorietate a fost “dosarul Anderco”, referitor la actele de coruptie ale fostului primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco.

Pe data de 17 octombrie 2003, in timp ce era arestat de PNA Oradea pentru mai multe infractiuni de luare de mita si de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fostul primar al municipiului Satu Mare Horea Anderco a facut un autodenunt pentru a beneficia de reducerea de pedeapsa ce poate fi acordata in baza articolului 10 din Legea anticoruptie.

In acest autodenunt, Horea Anderco declara, cu lux de amanunte, cum cu cateva zile inainte de a fi arestat (fapt petrecut pe 9 aprilie 2003) a predat unui lider al lumii interlope din nord-vestul Romaniei suma de 120.000 de euro pentru a-i fi oferita conducerii centrale a PNA prin fiul unui ofiter de crima organizata, Horia Mateescu, baiatul generalului de politie in rezerva Calin Mateescu.

Recunoasterea ex-primarului Anderco privind mita de 120.000 de euro pentru conducerea centrala a PNA este confirmata de martorii Vasile Tatar si Virginia Seraz, director tehnic, respectiv contabil-sef la SC „Florisal” SA, care au contribuit si ei cu suma de 20.000 de dolari.

Dan Chirculescu si Ioan Moldovan, sef al Serviciului Teritorial Oradea al PNA la acea data, au dispus neinceperea urmaririi penale pentru liderul interlop Tiberiu Attila Blaga, cunoscut ca sef al unei bande ce fura si trafica autoturisme de lux din Occident in nord-vestul Romaniei.

In urma protestului unui alt procuror, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a infirmat ulterior NUP dat de Chirculescu, iar liderul interlop Blaga a fost incarcerat de abia la inceputul anului 2004. Detalii

 

Procurorul Dan Chirculescu, azi

Surse judiciare din Oradea au afirmat pentru Flux24 sub protectia anonimatului ca procurorul DNA, Dan Chirculescu, este de notorietate in zona pentru modul abuziv in care conduce anchetele, extrage denunturi mincinoase si fabrica probe. In unele dintre cazurile instrumentate de procurul DNA Dan Chirculescu din Oradea, Romania a fost deja condamnata la CEDO.

Arc peste ani, aceeasi doi combatanti Alexandru Lele (de partea apararii) si Dan Chirculescu (de partea acuzarii) se intalnesc din nou intr-un caz care, dupa toate datele, va zgudui Romania.

Mentionam ca episcopul greco-catolic Virgil Bercea a fost cel mai vocal episcop greco-catolic care a condamnat abuzurile la care comunitatea greco-catolica continua sa fie supusa in Romania.

Tot episcopul greco-catolic Virgil Bercea a fost singurul dintr-o lista lunga de episcopi care, in 2004, a refuzat sa primeasca o decoratie de la Iliescu.
Incheiem mentionand ca acuzatiile bazate pe un denunt impotriva Episcopiei Greco-Catolice de Oradea au fost aduse de DNA dupa ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidentiale.

Episcopul Bercea, biografie

Virgil Bercea s-a născut în data de 9 decembrie 1957 în satul Habic, ca fiu al lui Simion Bercea și al Lucreției. Bunica sa a fost sora episcopului Alexandru Todea, conducătorul clandestin al Bisericii Române Unite, apoi cardinal. Studiile elementare le-a urmat între anii 1964 și 1972 în satul natal, după care a studiat la liceul din Reghin, între anii 1972 și 1976.
După satisfacerea stagiului militar a urmat cursurile Facultății de Agronomie (1977-1981) din cadrul Institutului Agronomic din Cluj, fiind apoi repartizat ca inginer agronom și cercetător științific la Stațiunea de Cercetări Târgu Mureș, unde a lucrat până în anul 1990.
În timpul facultății a urmat clandestin cursuri de teologie, fiind îndrumat și sprijinit în mod permanent de către episcopul Alexandru Todea. A fost hirotonit apoi ca preot la 9 decembrie 1982, de către Alexandru Todea, unchiul său. Virgil Bercea a desfășurat ca preot o activitate pastorală clandestină în municipiul Târgu Mureș și în împrejurimi. În perioada 1990-1992 a urmat o specializare în teologie dogmatică la Universitatea Urbaniana din Roma, unde și-a susținut licența. După examenul de licență s-a întors în România, la Blaj, unde a fost numit vicar general și cadru didactic la Academia Teologică.
La 20 iulie 1994 papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop titular de Pupiana și episcop-auxiliar al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia. La 8 septembrie 1994 a fost consacrat în Catedrala din Blaj ca episcop auxiliar de către arhiepiscopul Lucian Mureșan, mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, asistat de arhiepiscopul George Guțiu al Episcopiei de Cluj-Gherla și de episcopul Ioan Ploscaru al Episcopiei de Lugoj.
La 6 noiembrie 1996 papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop coadjutor al Eparhiei de Oradea Mare, pentru ca, mai apoi, la 8 iunie 1997, să-i succeadă episcopului Vasile Hossu ca episcop eparhial. În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de comandor de către președintele Emil Constantinescu.
Sub patronajul lui Virgil Bercea a fost reeditată Biblia de la Blaj, în anul 2000

Ad

Exit mobile version